Raak mij aan! Touch me!

Wat moet er gebeuren om de ereschuld in te lossen? 

Nederland heeft een ereschuld aan Groningen, stelde de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen in februari. Het oordeel van de commissie was na twee jaar onderzoek keihard. De belangen van de inwoners van Groningen zijn jarenlang genegeerd, de ernst van de problemen is structureel onderschat en geld was altijd leidend in de besluitvorming.  Om die ereschuld in te lossen, wil het kabinet 13,5 miljard euro vrijmaken voor Groningen. Is dat genoeg? Hoe kan het geld op de juiste manier uitgegeven worden? En hoe moet het nu verder in Groningen?  

Over dit en meer praten Arnoud Bodde en Lyanne Levy met Susan Top, oud-secretaris van het Groninger Gasberaad, Nienke Busscher, coördinator kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen, met regioverslaggever van de Volkskrant Jurre van den Berg, Mario Miskovic, verslaggever van RTV Noord en Coert Fossen, voorzitter van Groninger Bodem Beweging. Daarnaast deelt Harrie van Til zijn verhaal over de gevolgen van de aardbevingen in zijn dagelijkse leven. 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Hoe nu verder in Groningen?.

Nienke Busscher

Nienke Busscher doet sinds 2018 onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van de gaswinning in Groningen. Ze is coördinator van het kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen, dat kennis en onderzoek verzamelt en deelt dat relevant is voor sociaal-maatschappelijk beleid in het gaswinningsgebied.  

Jurre van den Berg

Jurre van den Berg is sinds 2014 regioverslaggever van de Volkskrant in het noorden van Nederland en verslaat ontwikkelingen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Mario Miskovic

Mario Miskovic is verslaggever bij RTV Noord. Hij volgde vijf jaar lang intensief het Groningse gasdossier. Na afloop van de verhoren van de parlementaire enquête naar de gaswinning besloot hij te stoppen met het gasdossier en zich op andere onderwerpen te richten.  

Coert Fossen

Coert Fossen is voorzitter van de Groninger Bodem Beweging, een vereniging die zich inzet voor het behartigen van de belangen van bewoners die schade ondervinden van de gaswinning.  

Susan Top

Susan Top is een bekend gezicht in het gasdossier. Ze was zeven jaar lang secretaris en boegbeeld van het Groninger Gasberaad en is nu door de BBB voorgedragen als kandidaat-gedeputeerde in de provincie Groningen, om als partijloze bestuurder het gasdossier onder haar hoede te krijgen. 

Harrie van Til

Harrie van Til woont in Ten Post. Zijn huis was door aardbevingsschade niet meer veilig genoeg om in te wonen en moest gesloopt worden. Hij woont nu in een wisselwoning, tot het nieuwe huis klaar. Het hele traject duurt inmiddels al zo'n vijf jaar!