Raak mij aan! Touch me!

We kunnen steeds slechter lezen. Een avond over de oorzaken en gevolgen van de afnemende leesvaardigheid en de mogelijke oplossingen om het tij te keren. 

Een derde van de Nederlandse scholieren dreigt laaggeletterd het onderwijs te verlaten. In Europa bungelt Nederland onderaan als het gaat om leesvaardigheid. Wie minder leest heeft minder kennis en wie niet goed kan lezen loopt de kans om af te haken in de toch al complexe en snelle samenleving. Wat zijn de risico's van de achteruitgang in lezen in het dagelijks leven en voor een democratie? 
 
We bespreken met docent en onderzoeker Marie-José Klaver en vakdidacticus Theo Witte de oorzaken van ontlezing in Nederland. We kijken naar de rol van het onderwijs en digitalisering en uiteraard ook naar de mogelijke oplossingen. Wat kunnen we leren van anderen landen, scholen en methodes die wel goed presteren?  
 
Host van de avond is Jelte Posthumus, docent geschiedenis en gespreksleider.
 


 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Hoe bestrijd je de leescrisis?.

Marie-José Klaver is germanist en neerlandicus. Ze studeerde Duitse taal- en letterkunde, Algemene Literatuurwetenschap en neerlandistiek in Amsterdam, Berlijn en Leiden. Na een carrière in de journalistiek bij NRC, InformatieProfessional en 360 koos ze voor het onderwijs. Ze is docent Duits en Nederlands aan Het Drachtster Lyceum waar ze lesgeeft in de onderbouw en de bovenbouw (havo en vwo). Aan de pabo van de Hogeschool van Amsterdam geeft Marie-José samen met Yra van Dijk vanaf oktober 2022 een cursus jeugdliteratuur. Daarnaast is Marie-José redacteur van Neerlandistiek en het Handboek Didactiek Nederlands, en schrijft ze over literatuur en onderwijs voor onder meer Tzum, De Groene Amsterdammer en de Nederlandse Boekengids. 

17434

Dr. Theo Witte (1952) is geboren en getogen op Texel. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Groningen en promoveerde in 2008 op zijn proefschrift Het oog van de meester waarin hij verslag uitbracht van zijn onderzoek naar de literaire ontwikkeling van havo- en vwo-leerlingen. Met dit onderzoek legde hij de basis voor de populaire website lezenvoordelijst.nl waar dagelijks duizenden scholieren naar boeken zoeken die bij hun niveau en interesses passen. 

Theo was dertig jaar lerarenopleider en vakdidacticus aan de RUG en betrokken bij allerlei onderzoeken naar leesmotivatie en literatuurdidactiek. Inmiddels is hij gepensioneerd, maar nog volop actief voor het onderwijs. Onder andere als voorzitter van het RED Team Onderwijs en als auteur van de lesmethode KERN Nederlands Taal en Cultuur voor het voortgezet onderwijs.  

17362

Foto door Harry Cock

Misschien vind je dit ook leuk

Late Night met Splinter Late Night met Splinter

Late Night met Splinter

vr 10 mei van 21:00 tot 22:30
Mijlpalen in de literatuur Mijlpalen in de literatuur

Mijlpalen in de literatuur

di 11 jun van 19:30 tot 21:30