Raak mij aan! Touch me!

Is het apenpokken of apepokken, is het nu Oekraïnse of Oekraïense president? Moet er in een samengesteld woorden als stikstofdepositie of biosysteemvergoedingen nu wel of geen koppelteken? En is het eigenlijke Groninger mosterd of Groningse mosterd? 

Op zaterdag 26 november, live vanuit Wonderland in het Forum, presenteren NPO Radio 1 en KRO-NCRV’s De taalstaat voor de vijfde keer Het Groot Dictee der Nederlandse Taal met als gastheer Frits Spits

Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer leest het dictee voor dat is geschreven door Wim Daniëls. En met in de uitzending een live-optreden van de Nederlandstalige band Van Dik Hout, bekend van de Nederpopklassieker Stil in mij.

Dit jaar worden de pennen voor het dictee geslepen door luisteraars van De taalstaat en prominenten als tv-persoonlijkheid/operazangeres Francis van Broekhuizen, verslaggever en De slimste mens-finalist Bram Douwes, presentator Margriet Vroomans van KRO-NCRV’s De ochtend van 4, kinderboekenschrijfster Tosca Menten, schrijver/ de Volkskrant-columnist Bert Wagendorp en de stadsdichter van Groningen, Myron Hamming. Luisteraars van De taalstaat kunnen op 26 november meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending op NPO Radio 1, of vanaf de publiekstribune in de hal van het Forum. 

De jury van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bestaat uit Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal), Kris van de Poel (algemeen secretaris Taalunie) en Ton den Boon (hoofdredacteur van De dikke Van Dale). De vorige editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd gewonnen door De taalstaat- luisteraar Suzanne Voets (foto), een 20-jarige student die slechts drie fouten had. Cabaretier Pieter Derks was de beste prominente deelnemer met maar vijf fouten. 

Meedoen aan het dictee?

Bezoekers van het Forum kunnen live meedoen door aan te schuiven op de publiekstribune en met een koptelefoon op mee te schrijven. Gratis entree, vol is vol!

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met KRO-NCRV’s De taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work. 

Foto winnaar vorig jaar: Marcel Krijgsman
 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Misschien vind je dit ook leuk