Raak mij aan! Touch me!

HELP!? is een talkshow over problemen, maar ook over oplossingen! Wilbert van de Kamp en Eva Waterbolk loodsen je er doorheen. Met boeiende gasten. Met lokale helden. Met gitaren en jingles. Met rondjes van de zaak, en vooral heel veel oplossingen! 

Wo 11 maart | Ik wil een huis, maar niet van een huisjesmelker..

Je bent starter op de woningmarkt, maar dat is lastig. Als je al een huis kan vinden is de huur torenhoog, en wil je kopen, dan blijkt dat je van jouw inkomen net een hypotheek voor een garagebox kan krijgen. Wat is de rol van de gemeente? En wat doen de woningcorporaties? Wat is het verschil tussen een vastgoedontwikkelaar en een huisjesmelker? En wat voegen zij toe aan de stad? Hoe kunnen we met z'n allen slimmer wonen?  En wat kan je doen tegen je huurbaas die die druppelende kraan in je keuken al een eeuwigheid niet is komen repareren? Kom naar HELP!?

In 'HELP!? ik wil een huis, maar niet van een huisjesmelker...' gaan we in gesprek over wonen, huren, hypotheken, huisjesmelkers en die irritante druppelende kraan > naar het Facebookevent

Op woensdag 11 maart zijn o.a. te gast:

  • Peter Michiel Schaap (Coördinator bij platform GRAS)
  • Tim Star (Huurdokter bij De Huurdokters)
  • Willem Groeneveld (Hoofdredacteur Sikkom en Suksawat)
  • Roeland van der schaaf (Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen, Wijkvernieuwing)
  • Anne van der Haar

Peter Michiel Schaap

Peter Michiel Schaap studeerde Kunst en Kunstbeleid (KKB) en Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en werkte onder meer voor de RUG, de gemeente Haarlemmermeer en de Architekten Cie. Hij was ruim vijf jaar secretaris van het Kwaliteitsteam van de Regio Groningen Assen en werkte meer dan tien jaar voor de Rijksbouwmeester en het College van Rijksadviseurs (CRa). Naast GRAS is hij actief binnen zijn eigen bureau Complod. Vanuit Complod werkt hij onder andere voor Bureau Spoorbouwmeester, Koen van Velsen Architecten en initieert hij met regelmaat projecten rond de relatie gezondheid en de gebouwde omgeving, zoals de conferentie Building the Future of Health. Peter Michiel staat bekend als wandelende encyclopedie. Daarnaast is hij conceptueel ijzersterk: geef hem een vaag idee en hij bedenkt er ter plekke een waanzinnig project omheen.

Peter Michiel Schaap

Tim Star

Tim Star strijdt als Huurdokter in Groningen voor een eerlijke huurmarkt. De Huurdokters diagnosticeren huursituaties, informeren huurders en verhuurders over hun rechten en plichten, bemiddelen in conflicten en nemen juridische procedures uit handen. Dit alles om de huurmarkt in Nederland stap voor stap gezonder te maken. 

Daarnaast doet hij samen met andere bevlogen vrijwilligers ook de redactie van het online cultuurplatform Filter Groningen. 

Tim Star

Willem Groeneveld

Willem Groeneveld is o.a. hoofdredacteur van Sikkom, de laagdrempelige stadsblog over het leven in Groningen en allerlei actuele zaken. Als journalist deinst Willem er niet voor terug de misstanden in de vastgoedwereld aan de kaak te stellen. Dat dit hem ook weleens duur is komen te staan stopt hem niet in zijn journalistieke werk. Hij behaalde bovendien positieve resultaten. Zo stopte DC Wonen na berichtgeving op Sikkom de forse bemiddelingskosten die het bedrijf huurders oplegde. Daarnaast stond hij met Sikkom aan de basis van het nieuwe vergunningstelsel voor verhuurders in Groningen. Naast hoofdredacteur van Sikkom is Willem gamejournalist bij NDC Mediagroep

Willem Groeneveld

Roeland van der Schaaf

Roeland van der Schaaf is namens de PVDA  wethouder van de gemeente Groningen. Hij is o.a. verantwoordelijk voor ruimtelijke ontwikkeling, wonen, wijkvernieuwing, versterking en herstel, grondzaken, wijkwethouder centrum, maatschappelijk vastgoed en vele nevenfuncties. Afgelopen januari opende hij de aanval tegen de greep van de vastgoedbeleggers in Stad. Zij maken het voor de mensen die de samenleving dragen (zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen) onmogelijk om in de stad te blijven wonen. En dat zou anders moeten zijn, aldus van der Schaaf. Huurhuizen in Groningen moeten betaalbaar blijven voor mensen met een modaal inkomen.

Roeland van der Schaaf

Anne van der Haar

Anne van der Haar is stadjer in hart en nieren, bouwkundige en sociaal planoloog. Het is haar passie om te werken aan de stad en aan een kwalitatieve leefomgeving voor iedereen. Dit deed ze eerder vanuit VanWonen als commercieel woningontwikkelaar, onlangs maakte ze de overstap naar Nijestee. Hier werkt ze aan de grote gebiedsontwikkelingen Eemskanaal en de Suiker. Daarnaast houdt ze zich bezig met het energetisch verbeteren van bestaand bezit in de binnenstad. Anne is een groot voorstander van de inclusieve stad en het behoud van een diversiteit aan mensen die in en om de stad hun plekje vinden. Ze is van mening dat er aandacht geschonken moet worden aan de kwaliteit van woningen, zowel van binnen als van buiten. Hier mag volgens haar best wat ambitie in getoond worden.

Anne van der Haar

Misschien vind je dit ook leuk

Kenniscafé Kenniscafé

Kenniscafé

Hoe kunnen we de stad toekomstbestendige maken?

donderdag 16 april 17:00 tot 18:30
Tims Talkshow Tims Talkshow

Tims Talkshow

De nieuwe talkshow met Tim den Besten met gasten uit de wereld van o.a. gaming, tech en journalistiek

zondag 29 maart 16:30 tot 18:00

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on