Raak mij aan! Touch me!

Wat weten wij eigenlijk van de literatuur uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika? Te weinig.

 Op deze avond zullen onze gasten ons wegwijs maken in hun landschap van dichters en schrijvers die er toe doen. Het zal gaan over zielepijn, hartstocht, melancholie maar ook humor. Geniet van deze meeslepende reis door de literatuurgeschiedenis van het onbekende. Gasten zijn o.a. Djûke Poppinga en Asis Aynan.

Agenda

Vrijdag 19 mei
20:00 tot 22:00
Rabo Studio
€ 10,00

Djûke Poppinga

Djûke studeerde Arabische en Turkse taal-en letterkunde, verbleef een aantal jaren in de Arabische wereld (Damascus en Cairo) en begon in de jaren '80 met het vertalen van Arabische romans. Inmiddels heeft ze meer dan zestig titels uit het Arabisch vertaald, waaronder romans van de Egyptische Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfoez, het oeuvre van de Libanese auteur Hanaan as-Sjaikh en werken van Hassan Blasim, Ghayath Almadhoun, Moestafa Khaliefa en Khaled Khalifa. In 2005 ontving ze samen met Richard van Leeuwen de Fonds voor de Letteren Vertaalprijs 'voor hun verdiensten voor de ontsluiting van de Arabische literatuur'. In 2022 was ze genomineerd voor de Filter literatuurprijs. In datzelfde jaar stelde ze in opdracht van het tijdschrift Armada een nummer samen over klassieke en moderne Arabische literatuur. Poppinga doceerde tot december 2022 Arabische taal en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Asis Aynan

Asis studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft stukken voor diverse kranten en tijdschriften. Aynan is de bedenker van de BerberBibliotheek; een reeks waarin klassiekers uit Berberlanden verschijnen. Hij schreef Veldslag en andere herinneringen, Ik, Driss, Gebed zonder eind, Linoleumkoorts en Eén erwt maakt nog geen snert.

MENA is here (to stay!)

Van 11 tot en met 20 mei 2023 viert Groningen de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Deze activiteit is onderdeel van het MENA programma. Klik voor meer informatie op de onderstaande knop.

MENA is here (to stay!)

Misschien vind je dit ook leuk

Groningse Nacht van de Filosofie Groningse Nacht van de Filosofie

Groningse Nacht van de Filosofie

vrijdag 21 april 19:30 tot 00:30
Kader Abdolah; Wat je zoekt, zoekt jou Kader Abdolah; Wat je zoekt, zoekt jou

Kader Abdolah; Wat je zoekt, zoekt jou

maandag 15 mei 20:00 tot 22:00
Mijlpalen in de literatuur Mijlpalen in de literatuur

Mijlpalen in de literatuur

donderdag 13 april 19:30 tot 21:30