Raak mij aan! Touch me!

Maar weinig mensen zijn bekend met de Nederlandse ruimtevaartavonturen in de jaren 1970: toen werd er in 1974 een bijzondere astronomische satelliet in de ruimte gelanceerd, genaamd ANS

De film gaat over de totstandkoming en de astronomische ontdekkingen van ANS, de Astronomische Nederlandse Satelliet met telescopen van de universiteiten van Utrecht en Groningen, die gratis door NASA in een baan om de aarde werd gebracht. ANS was haar tijd ver vooruit: het was de eerste digitale kunstmaan ter wereld. Zelfs NASA was stomverbaasd over de vernuftige techniek. Toch is het verhaal van ANS in de vergetelheid geraakt. Met deze film krijgt ANS haar welverdiende plaats terug in de canon van de Nederlandse wetenschap.

Het prijswinnende Groninger regisseursduo Jasper Huizinga en Lotte Veltman van De Loods mediaproducties vertellen het verhaal van ANS middels uniek origineel filmmateriaal en interviews met de inmiddels hoogbejaarde makers van de satelliet. Daarnaast zijn sommige anekdotes geanimeerd door Michiel Hoving (bekend van 'Varkentje Rund').

ANS - Nederlands eerste ruimteavontuur wordt vertoond in de serie Groningse Nieuwe, hét podium voor lokaal filmtalent, georganiseerd door Forum Groningen en Groninger Videolandschap.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Groningse Nieuwe #94: ANS – Nederlands eerste ruimteavontuur.

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >