Raak mij aan! Touch me!

In deze bijzondere documentaire blikken Rudy, Coosje, Wim, Anitha, Josje en Djebe terug op hun tijd in Kamp CC-polder voor Molukkers en de uitzetting die in 1961 volgde.

Van de Molukkers die zeventig jaar geleden in Nederland arriveerden vanuit voormalig Nederlands-Indië, woonden enkele honderden lange tijd in de Carel Coenraadpolder. Vanaf 1 september 1953 tot en met december 1961 woonden tachtig voormalige Molukse KNIL-militairen en hun families in Kamp CC-polder aan de rand van de Carel Coenraadpolder-polder. Tegenwoordig herinnert een informatiebord bij het huidige Ambonezenbosje vlakbij de Reiderwolder Polderdijk aan het toenmalige barakkenkamp.

De militairen kregen bij aankomst in Nederland ontslag en werden ondergebracht in eenvoudige barakkenkampen die eerder waren gebruikt voor bijvoorbeeld tewerkstellingsprojecten. Terug naar de Molukken is op dat moment geen optie en blijven in Nederland is tijdelijk. Maar in de loop van de jaren blijkt dat tijdelijk ook heel lang kan duren. Een hele generatie groeit op als kind in een barakkenkamp. Aan de ene kant een magische tijd van eindeloos spelen en tegelijkertijd waren er ouders met trauma’s. Hoeveel invloed heeft deze ervaring op je leven. In deze bijzondere documentaire blikken Rudy, Coosje, Wim, Anitha, Josje en Djebe terug op hun tijd in het woonoord en de uitzetting die in 1961 volgde.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Groningse Nieuwe #111: De uitzetting.

Duur
25 min
Acteurs
Rudy Pattipeiluhu, Anitha Hallatu, Wim Ampak, Coosje Rangkoly, Josje Sopacuaperu, Djebe Sopacuaperu
Land
Nederland
Jaar
2023
Regie
Roeland Dijksterhuis

Groningse Nieuwe

Deze film wordt vertoond in de serie Groningse Nieuwe, hét podium voor lokaal filmtalent, georganiseerd door Forum Groningen en Groninger Videolandschap.

Groningse Nieuwe

Misschien vind je dit ook leuk

Napoleon Napoleon

Napoleon

maandag 4 december 15:00 tot 17:48
Killers of the Flower Moon Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon

maandag 4 december 14:00 tot 17:51
May December May December

May December

maandag 4 december 15:30 tot 17:38

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >