Raak mij aan! Touch me!

Groningse Nieuwe viert haar 100e editie met een extra lang programma rockumentaries. Op zaterdagmiddag 28 januari zal, gedurende de in 2004 gestarte Groninger filmmiddag, gedurende 100-minuten in totaal vier rockumentaries de revue passeren van Filmcollectief Groningen.

Fluustern in de Wind

De Tuutjefloiters uit Termunterzijl vormen jarenlang een streektaaltrio dat met vlotte en vooral melancholische liedjes succes oogst in de provincie. Van ‘84 tot ‘94 spelen An, haar boer Geert en zijn dochter Fransien Kuiper op zo’n beetje ieder podium dat er in de provincie te vinden is en zijn ze bijna net zo populair als Ede Staal. In de zomer van 2020 keert Ann voor het eerst sinds jaren terug naar Termunterzijl. Al lopend door het dorp loopt haalt ze herinneringen op aan haar jeugd, de muziek en haar overleden broertje. Samen met Fransien blikt ze terug op de 10 jaren Tuutjefloiters en het schrijverschap.

Lengte: 29 minuten

Fluustern in de Wind

Keep Swingin’, Belevenissen in bebop

Rein de Graaff uit Veendam behoort tot een van de grootste pianisten uit de Nederlandse jazzgeschiedenis. In zijn langdurige loopbaan speelde De Graaff zo’n beetje alle jazzgiganten der aarde: Dexter Gordon, Babs Gonzales en Hank Mobley. Waar de jazz een rode draad blijft in De Graaff’s leven, kon het muzikantenbestaan van veel optreden en wilde nachten hem gestolen worden. Het eenzame leven op tournee leek hem maar niks. In 2019 stopt De Graaff met optreden en neemt hij de balans op. Hoe kijkt De Graaff terug op de gloriedagen van de jazz en zijn eigen loopbaan?

Lengte: 21 minuten

Keep Swingin’, Belevenissen in bebop

Up the punx

In de kraakbeweging van de jaren ’80 in het Wolters Noordhoff complex kwam de crustpunkband Fleas & Lice bij elkaar. Veertig jaar later en duizenden optredens in de DIY kraakscene later blikken we terug op een leven vol seks, drugs, rock&roll en maatschappijkritische teksten.

Lengte: 25 minuten

Up the punx

I am a Rolling Stone

Het geluk van een Stones-fan smaakt nooit zo zoet als na een reeks teleurstellingen. Nick Landman, een bijzondere Stones-fan die al jaren in Groningen woont heeft door allerlei omstandigheden veel concerten van de band gemist. Daardoor liet Nick zich niet uit het veld slaan en probeert hij steeds weer om een kaartje te scoren. In de woorden van de Stones zelf: ‘You Can't Always Get What You Want; But If You Try Sometimes, You Might Find You Get What You Need.’

Lengte: 25 minuten

I am a Rolling Stone

Met Nagesprek

Na afloop van de films zijn makers Roeland Dijksterhuis, Carla Wolbers, Perrie Hoekstra en Bart Breman aanwezig voor een nagesprek met het publiek. 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Groningse Nieuwe #100: Rockumentaries.

Taal
Nederlands gesproken, niet ondertiteld
Duur
100 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2023
Regie
Diverse regisseurs

Groningse Nieuwe

Deze film wordt vertoond in de serie Groningse Nieuwe, hét podium voor lokaal filmtalent, georganiseerd door Forum Groningen en Groninger Videolandschap.

Groningse Nieuwe

Misschien vind je dit ook leuk

Groningse Nieuwe #101: De buurvrouw is een kutwijf Groningse Nieuwe #101: De buurvrouw is een kutwijf

Groningse Nieuwe #101: De buurvrouw is een kutwijf

zaterdag 18 februari 16:00 tot 18:00
Groningse Nieuwe #102: De laatste dag Groningse Nieuwe #102: De laatste dag

Groningse Nieuwe #102: De laatste dag

zaterdag 4 maart 16:00 tot 17:00
Koolhovens Keuze Koolhovens Keuze

Koolhovens Keuze

vrijdag 17 februari 19:30 tot 23:15

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >