Raak mij aan! Touch me!

De een komt uit Drenthe, de ander uit Groningen. De een zingt, de ander praat. Omdat daar thuis niemand meer naar luistert, gaan Bert Hadders en Herman Sandman het theater in.

Het tweetal brengt Gezing & Geplaas, een programma over Drenten en Drenthe, over Groningers en Groningen. Liedjes en verhaaltjes over de schoonheid van het land en over de bewoners, met al hun eigenaardigheden. Voor de Groningers en Drenten een angstaanjagend feest der herkenning, de niet-Groninger en niet-Drent wordt ineens veel duidelijk.

Wat hen bindt is opgroeien in de Veenkoloniën, ieder aan een kant van de grens. Hadders in Tweede Exloërmond, Sandman in Stadskanaal. Ze zijn jeugdvrienden die elkaar pas op latere leeftijd hebben ontmoet en koesteren een haat-liefde verhouding met het land van hun vaders, de Veenkoloniën, ook wel de Badlands van Groningen en Drenthe.

Een wereld van leegte, windmolens en filterkoffie, van sociale woningbouw, scootmobiels en autocross, waar elke zandstorm het einde van de wereld aankondigt en het leven net de Duitse Lotto is: Ohne Gewähr.

Hadders en Sandman balanceerden in de achterkamer van de beschaving op de rand van een alcoholverslaving, maar overleefden. Ze verwerkten hun ervaringen in een uniek avondvullende show, recht uit het hart van Drenthe en Groningen. Zonder kokeleko.

Fotocredits: Reyer Boxem

Agenda

Zaterdag 24 oktober
20:00 tot 22:00
Rabo Studio
€ 15,00

Bert Hadders

De in Stad woonachtige zanger/liedjesschrijver Bert Hadders (1962) verdiende de afgelopen dertig jaar de kost als onder meer circusdrummer, deejay, barman en putjesschepper. Hadders werd geboren in het Drentse Veenkoloniale dorp Tweede Exloërmond. De aldaar gebezigde, nogal ruwe variant van het Gronings staat bekend als Knoalsters. In deze taal schreef hij de afgelopen jaren nummers over onder meer louche bijbelverkopers, de afbraak van industriële monumenten en de opkomst van Geert Wilders. Zijn grote voorbeelden zijn de schrijvers Henry Hes, Charles Bukowski en Herman Sandman. Muzikaal gezien tapt hij uit vele vaatjes. 

Bert Hadders

Herman Sandman

Herman Sandman (1965) heeft sinds 2016 een dagelijkse column in Dagblad van het Noorden. Hij schrijft voor krant en website daarnaast verhalen in de categorie ‘fluitjepoeptralala’. In zijn vrije tijd werkt hij aan boeken. Zijn oeuvre omvat dertien titels, al weet bijna niemand dat. Hij won in 2007 de eerste Groninger Persprijs en de bundel De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal (2010) werd in dat jaar verkozen tot Beste Groninger Boek. Ook won hij in 2012 het Kees Stip Dictee in de bibliotheek van Ter Apel. Sandman werkt momenteel aan een biografie van Pé en Rinus.

Herman Sandman

Misschien vind je dit ook leuk

Lutje Poetry Lutje Poetry

Lutje Poetry

Een avond vol poezie met stadsdichter Renee Luth.

donderdag 15 oktober 19:30 tot 21:30
White Riot White Riot

White Riot

De punk-antiracismebeweging van de jaren 70

woensdag 30 september 16:30 tot 18:00

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on