Raak mij aan! Touch me!

Het gebeurt achter tienduizenden voordeuren in Nederland, kinderen die elke dag mishandelingen moeten doorstaan.

Het geweld van hun ouders, de vernederingen, het seksueel misbruik. Niemand die ingrijpt. De kinderen zwijgen uit angst en schaamte. Toch gloort er hoop. Want de overlevingskracht van de slachtoffers is groot, toen als kind, nu als volwassene.

Talkshow onder leiding van Gijs Wanders

In de Week tegen Kindermishandeling staat het Forum in Groningen stil bij deze onschuldige slachtoffers die, eenmaal volwassen, worden achtervolgd door angsten en depressies. Op maandag 16 november krijgen zij in de Rabo Studio een podium. Daar vertellen ze voor het eerst hun verhaal in een talkshow onder leiding van oud-nieuwslezer, schrijver en filmer Gijs Wanders.

Verhalen van slachtoffers

Verhalen als van Cynthia. Haar vader zei: ‘Al zou mijn dochter dood op de grond liggen, ik zou gewoon over haar heenstappen.’ Of van Mary-Jane, die van kleins af aan seksueel werd misbruikt: ‘Ik dacht, mijn vader doet het, dus waarom opa niet ook?’ Verhalen van verwarring en pijn, maar ook van kracht om door te gaan. Marjan: ‘Zwijg niet, stop het niet weg zoals ik heb gedaan. Zoek hulp.’

Boekpresentatie Getekend, sporen van kindermishandeling

In aanwezigheid van slachtoffers, plegers, professionele hulpverleners en politici wordt tijdens de bijeenkomst in het Forum een boek gepresenteerd: Getekend – sporen van kindermishandeling.

Mensen die zijn getekend door het verleden, worden getekend door de Groningse kunstschilder Herman van Hoogdalem. Gijs Wanders heeft ze geïnterviewd. Alles is vastgelegd op film. De documentaires worden in november en december uitgezonden op NPO2.

Afgelast

De avond in het Forum is afgelast wegens de gedeeltelijke lockdown. Maar de talkshow zelf gaat wel door en is via de live stream te bekijken op maandag 16 november om 16.00 uur.