Raak mij aan! Touch me!

In deze vlijmscherpe politieke satire, alom beschouwd als een van de beste filmkomedies aller tijden, besluit een maffe Amerikaanse generaal op eigen houtje nucleair geschut af te vuren op de Sovjet-Unie.

De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.

Peter Sellers steelt de show in maar liefst drie rollen: die van de Amerikaanse president, een Britse kapitein en natuurlijk de dubieuze Duitse wetenschapper Dr. Strangelove. Dat Sellers meerdere rollen zou spelen was een eis van producent Columbia Pictures, die zeer gecharmeerd was van zijn veelzijdige optreden in Stanley Kubricks eerdere film Lolita.

Deze voorstelling is onderdeel van het programma 75 jaar Vrijheid. Bekijk alle evenementen op www.groningen75jaarvrijheid.nl.

Exclusieve korte film: Stanley Kubrick Considers The Bomb (5 min)

In deze bijzondere short zien we hoe regisseur Stanley Kubrick omging met de diepgewortelde angst van de samenleving voor een kernoorlog en deze slim uitbuitte voor zijn satirische meesterwerk. Met bijdragen van degenen die Kubrick het beste kenden waaronder Katharina Kubrick, Jan Harlan (Kubrick’s uitvoerend producent en zwager) en journalist en auteur Eric Schlosser.

Inleiding door Ivana Ivkovic (20 min)

Ivana Ivkovic is filmliefhebber en politiek filosofe. Met filosofie brengt ze de ‘ideologische subtekst’ van Dr. Strangelove aan het licht en onderzoekt ze wat de film ons vertelt over een wereld waarin internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid niet altijd vanzelfsprekend zijn.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
95 min
Acteurs
Sterling Hayden, George C. Scott, Peter Sellers
Land
VS en VK
Jaar
1964
Regie
Stanley Kubrick

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >