Raak mij aan! Touch me!

Vanuit allerlei invalshoeken kijken we met tal van gasten naar de oorzaken van polarisatie en vooral naar de mogelijke antwoorden op het toenemende wij-zij-denken. 

In 2011 waren het Wilders en Rutte die in een verhitte tweede kamer discussie belanden en tegen elkaar schreeuwden dat de ander ‘normaal’ moest doen. Vorige week was het Baudet die Klaver fysiek bedreigde. De manier waarop we in de tweede kamer, maar ook zeker daarbuiten met elkaar omgaan, laat soms te wensen over. De centrale vraag tijdens deze avond is dan ook: Hoe voeren we weer een goed gesprek met elkaar? 

De verruwing in de Tweede Kamer, onderwerpen waar we het op verjaardagen maar niet over hebben, de digitale loopgravenoorlog op sociale media; we leven in een tijd van toenemende polarisatie. In zich steeds meer afsluitende bubbels en vaak vanachter toetsenborden zitten veel mensen vast in hun eigen gelijk. We zijn minder bereid en in staat om te luisteren naar de argumenten en meningen van de ander. Hoe komen we weer tot een open gesprek? Hoe blijf je verbonden met mensen waarmee je het oneens bent? 

 

Met Sander Schimmelpenninck kijken we naar de rol van sociale media. Filosoof Stine Jensen onderzoekt de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en docent retorica Jelte Olthof kijkt naar de rol van polarisatie in het parlement en bespreekt hoe je weerbaar kan zijn in een debat. Andere gasten zijn Yoeri Albrecht van De Balie, financieel geograaf Ewald Engelen en universitair hoofddocent sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Namkje Koudenburg. 

 

Doe zelf eens normaal! is een meerzalenprogramma.

  • Camera 4
  • Camera 5
  • Smartlab

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Doe zelf eens normaal!.

Un Métier Sérieux Un Métier Sérieux

Un Métier Sérieux

ma 15 apr van 18:15 tot 20:06
Late Night met Splinter Late Night met Splinter

Late Night met Splinter

vr 10 mei van 21:00 tot 22:30

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >