Raak mij aan! Touch me!

Onthullend onderzoek naar het rookgordijn rondom de oorlog van Nederland tegen een onafhankelijk Indonesië (1945-1949). Tot op heden schermt de historische politieke boodschap de natie af van de schaduwkanten van het koloniale verleden.      

In Nederland wordt langzaam maar zeker de koloniale geschiedenis herschreven. Het was al langer duidelijk dat wat de Nederlandse regering indertijd ‘politionele acties’ noemde – de inzet van het leger na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië in 1945 – feitelijk een onrechtmatige oorlog was. Maar de term ‘oorlogsmisdaden’ ligt nog altijd gevoelig.
 
Deze documentaire onthult hoe ver de Nederlandse machthebbers gingen in het verkopen van de oorlog als een binnenlandse aangelegenheid, bedoeld om de rust onder de bevolking te herstellen. Uniek, vaak schokkend beeldmateriaal vertelt een ander verhaal. Filmmaker In-Soo Radstake gaat uitgebreid in gesprek met experts in binnen- en buitenland, die onder meer de complexe verhoudingen in de voormalige kolonie en de internationale context duiden. 
 
Terwijl de Nederlandse regering onder internationale druk zijn koloniale oorlog opgaf, hangt de zorgvuldig gecomponeerde politieke boodschap van toen tot op heden boven het publieke debat in Nederland. 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Docs: Indië verloren - Selling a Colonial War.

Taal
Diverse talen gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
105 min
Jaar
2023
Regie
In-Soo Radstake

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >