Raak mij aan! Touch me!

Kan menselijk contact worden vervangen door kunstmatige intelligentie? Waarom eigenlijk niet? Wat moeten we uitbesteden aan de algoritmes van Tinder en wat niet?

Handig, of moeten we dit niet willen? Een avond met Siri Beerends, cultuursocioloog, promovendus aan de universiteit Twente en werkzaam bij medialab en SETUP, en Jenny van Doorn, hoogleraar dienstenmarketing aan de RUG. De host van het programma is Jarno Duursma, auteur over kunstmatige intelligentie, spreker en ex-SMC050 aanjager.

Het ontmoeten van een mogelijk nieuwe partner verschuift daarmee van de kroeg naar je smartphone. En dat niet alleen: steeds vaker horen we over digitale vriendschap: mensen die vriendschappelijke gevoelens ervaren bij hun altijd vriendelijke digitale assistent zoals Alexa, Siri of de Google Home. ‘Synthetische vriendschap’ wordt een serieus verschijnsel in de nabije toekomst. Grote sommen geld en expertise worden beschikbaar gesteld om digitale assistenten ‘empathischer’ te maken. Ze zijn steeds beter in staat emoties te herkennen uit spraak. Want hoe beter het systeem emoties herkent van de gebruiker, hoe gebruiksvriendelijker het zal reageren. Voor sommigen is een synthetische vriendschap overzichtelijker dan echt menselijk contact.

Kan menselijk contact worden vervangen door computers en robots? Waarom eigenlijk niet? Onderschatten we onszelf in de keuze voor een partner, of moeten we die processen inderdaad uitbesteden aan technologiebedrijven? Wat is de waarde van liefde en intimiteit in een tijdperk dat steeds meer gedomineerd gaat worden door kunstmatig intelligentie?

10% korting met jouw Forumpas

Sinds de opening staat het Forum in het teken van kunstmatige intelligentie. Aansluitende bij de internationale expositie AI: More than Human hebben we het Mens & Machine programma samengesteld en krijg je extra korting met op deze talk met jouw Forumpas.

Nog geen eigen Forumpas? Je haalt er gratis eentje af bij de balie in de hal van het Forum.

Meer info over de Forumpas

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Digital Love.

Mens & Machine

Welke kansen en gevaren brengt kunstmatige intelligentie met zich mee? We verkennen het dit seizoen met de expositie AI: More than Human en een randprogramma vol films, talks en theater.

Nieuws over de expo in je inbox >

Nieuws over de expo in je inbox >