Raak mij aan! Touch me!

Geïnspireerd op de Netflix serie Dear White People gaan we onder leiding van Charlotte Wekker in twee rondes in gesprek met Groningers over hoe institutioneel racisme zich manifesteert. We bespreken welke stappen er gezet moeten worden om dit te doorbreken. Hoe ziet racisme in Groningen eruit? Welke privileges heb je als je wit bent? Van wie is de strijd tegen racisme? Hoe is het met de awareness op dit onderwerp bij Groningse instellingen? Een greep uit de vragen die in dit avondvullende programma aan bod zullen komen!

Foto credits: Nienke Maat

Dear White Groningen is een zaalprogramma dat live gestreamd wordt, zodat je het ook kunt volgen via Platform F.

Platform F >

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Dear White Groningen.

Programma

In het eerste blok zijn de sprekers inwoners van Groningen die hun persoonlijke ervaringen vertellen. Twee mensen van kleur die inzicht kunnen geven in hoe racisme in Groningen werkt. Twee witte mensen die ingaan op hun privileges en hun rol binnen de beweging naar een rechtvaardiger samenleving.

Sherlock Telgt: In de afgelopen decennia heb ik de verschillende lagen van sociaal en cultureel Groningen doorlopen. Van rapper in Zombi Squad tot host, MC, PvdA gemeenteraadslid en mede-oprichter van BackBone050. "Wat doe ik niet? Nou, langs de lijn zitten toekijken."

Esmé van den Boom: Als schrijver en programmamaker ben ik gewend om kritisch te kijken naar de maatschappij en daarover te spreken of schrijven - of om iemand anders uit te nodigen om het podium te pakken. Daarin ben ik me steeds meer bewust van mijn blinde vlekken: in de culturele wereld is netwerk alles, maar hoeveel mensen van kleur heb ik in mijn netwerk? Wanneer ben ik als schrijver degene die op een podium zou moeten staan - en wanneer kan ik beter een stapje terug doen?

Programma

Annemiek Rosaria: Ik ben 30 jaar gelden geboren op curaçao maar ik woon al 27 jaar in Nederland (Groningen). Op school werd Ik afgeschreven voordat ik een kans kreeg. Nu heb ik een vast contract en daarnaast ben ik bezig met het managen/coachen van artiesten en hou ik me bezig met verschillende factoren binnen de Urban muziek scène.

Jaap Bruijn: Als zestigjarige witte man realiseer ik me steeds meer hoe comfortabel mijn witte privileges zijn en welk gemak ik daarvan heb. Je gaat het pas zien als je het door hebt zou Cruijff zeggen. Hoe meer ik het zie en door heb, des te ongemakkelijker en pijnlijker het wordt. Het is niet gemakkelijk om mijn witte privileges los te laten, hoe doe ik dat?

6370

Host: Charlotte Wekker

Charlotte is docent en veranderkundige met een sterk gevoel van rechtvaardigheid. Zij heeft de ambitie een bijdrage te leveren aan een Groningen waarin iedereen tot zijn of haar recht komt. De bewustwording onder witte mensen van hoe racisme werkt, is daarbij een hele belangrijke stap. En die gaan we zetten bij ‘Dear white Groningen’!

Host: Charlotte Wekker

In de tweede ronde: luisteren we naar bestuurders en directies van de gemeente Groningen, Noorderpoortcollege, de RUG en de Hanze. Zij bespreken wat ze opmerken in hun instellingen en in de stad aan ongelijke kansen gebaseerd op etniciteit en wat de actiepunten zijn.

Michèle Garnier: Hanzehogeschool Groningen, Dean/directeur Academie voor Sociale Studies
Dorothea van der Meulen: Hanzehogeschool Groningen, Dean Academie Minerva
Cisca Wijmenga: Rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen
Glimina Chakor: Wethouder Gemeente Groningen
Johan Weerts: Directeur Noorderpoort Kunst & Multimedia

Dear White Groningen is een zaalprogramma dat ook live gestreamd wordt zodat je het ook kunt volgen via Platform F.

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on