De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi's vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep verzetstrijders aan het front om tegen de Duitsers te strijden.

Tarkovski’s eerste lange film biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Het is geen sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten maar een betrokken en persoonlijke getuigenis.

De jeugd van Ivan viel op door zijn visuele kwaliteiten; de verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De Sovjetregering was er minder over te spreken, waardoor de film vrijwel geen aandacht kreeg en in een kleine roulatie werd uitgebracht. Nu is zijn meesterlijke debuut te zien in een nieuwe restauratie. Tarkovski's eerste speelfilm ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw.

Met lezing 'Dwalen door de wereld van Andrej Tarkovski' - zondag 22 september

Om het retrospectief van Tarkovski af te trappen is er voorafgaand aan de eerste film een lezing over het oeuvre vanTarkovski door Kevin Toma. 

'Mijn ideale toeschouwer kijkt een film zoals een reiziger rondkijkt in het land dat hij bezoekt.' Aldus Andrej Tarkovski. Wat maakt die wereld zo bijzonder, zo betoverend en ook verraderlijk? Hoe kun je het beste omgaan met Tarkovski's omfloerste vertelwijze en hang naar symboliek? In zijn lezing gaat Kevin Toma, filmcriticus én groot Tarkovski-fan met het publiek op onderzoek. De lezing duurt 45 minuten en zit vol met fragmenten uit de films en interviews met de meester zelf.

Ivan's Childhood - Monday 23 September

Tarkovsky’s debut film immediately won him the top prize at the Venice Film Festival and established the young Russian son of a poet as one of the most outspoken new voices in cinema. It's also the first film in our reprospect.

In WW2, twelve year old Soviet orphan Ivan Bondarev works for the Soviet army as a scout behind the German lines and strikes a friendship with three sympathetic Soviet officers.

"The most lyrical war movie ever made"
Independent 3206
"Geen gewone oorlogsfilm"
VPRO Cinema 3207

Agenda

Zondag 22 september
15:30 tot 18:00
Met inleiding
Zaal 4
€ 10,50
Maandag 23 september
19:00 tot 20:45
English subtitles
Zaal 4
€ 10,50
Taal
Russisch en Duits gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
95 min
Kijkwijzer
Acteurs
Nikolay Burlyaev, Valentin Zubkov, Evgeniy Zharikov
Land
Sovjet Unie
Regie
Andrej Tarkovski

Retrospectief Tarkovski

Andrej Tarkovski was één van de grootste filmmakers ooit. Controversieel in thuisland Rusland, maar internationaal erkend. Dit najaar vertonen we zes van zijn belangrijkste films.

Retrospectief Tarkovski

Misschien vind je dit ook leuk

Andrej Roebljov Andrej Roebljov

Andrej Roebljov

zondag 29 september 15:30 tot 18:43
De spiegel De spiegel

De spiegel

zondag 13 oktober 15:30 tot 17:27
Stalker Stalker

Stalker

zondag 20 oktober 15:30 tot 18:23

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on