Raak mij aan!

De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi's vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep verzetstrijders aan het front om tegen de Duitsers te strijden.

Tarkovski’s eerste lange film biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Het is geen sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten maar een betrokken en persoonlijke getuigenis.

De jeugd van Ivan viel op door zijn visuele kwaliteiten; de verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De Sovjetregering was er minder over te spreken, waardoor de film vrijwel geen aandacht kreeg en in een kleine roulatie werd uitgebracht. Nu is zijn meesterlijke debuut te zien in een nieuwe restauratie. Tarkovski's eerste speelfilm ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw.

Ivan's Childhood - Monday 23 September

Tarkovsky’s debut film immediately won him the top prize at the Venice Film Festival and established the young Russian son of a poet as one of the most outspoken new voices in cinema. It's also the first film in our reprospect.

In WW2, twelve year old Soviet orphan Ivan Bondarev works for the Soviet army as a scout behind the German lines and strikes a friendship with three sympathetic Soviet officers.

"The most lyrical war movie ever made"
Independent 3206
"Geen gewone oorlogsfilm"
VPRO Cinema 3207
Taal
Russisch en Duits gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
95 min
Kijkwijzer
Acteurs
Nikolay Burlyaev, Valentin Zubkov, Evgeniy Zharikov
Land
Sovjet Unie
Regie
Andrej Tarkovski

Retrospectief Tarkovski

Andrej Tarkovski was één van de grootste filmmakers ooit. Controversieel in thuisland Rusland, maar internationaal erkend. Dit najaar vertonen we zes van zijn belangrijkste films.

Retrospectief Tarkovski

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on