Raak mij aan! Touch me!

Biodiversiteit is de enorme diversiteit van planten en dieren die in een vernuftig systeem samenwerken en afhankelijk van elkaar zijn. Dit systeem is belangrijker dan je denkt. Kleine wijzigingen in biodiversiteit kunnen een enorme impact hebben voor allen die afhankelijk zijn van dit systeem: planten, dieren maar ook zeker wij mensen.

De biodiversiteit, die we zo hard nodig hebben, gaat achteruit. Wat zijn de oorzaken, gevolgen en veranderingen in de omgeving? Wat doet het met ons? Welke manieren of kansen zijn er om de biodiversiteit in onze provincie te verbeteren? Maar vooral: wat kunnen wij eraan doen om de biodiversiteit te beschermen?

Mini-colleges van bioloog Auke-Florian Hiemstra en ecoloog Raymond Klaassen. Onder leiding van host Jetse Goris.

Livestream

Het programma is volledig online. Je kunt de livestream volgen of het programma later terugkijken op Platform F.

Naar de Livestream

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Biodiversiteit onder de loep.

Auke-Florian Hiemstra

Auke-Florian Hiemstra is een bioloog bij Naturalis. Het is nu belangrijker dan ooit om de natuur een stem te geven. Daarom staat Auke-Florian geregeld de media te woord of schuift hij aan bij een talkshow om te praten over het plasticprobleem, klimaatverandering en de achteruitgang van biodiversiteit. Ook maakt hij zelf radio en schrijft columns. In dit mini-college neemt hij je met zijn kenmerkende enthousiasme en bevlogenheid mee in de wereld van biodiversiteit.

Auke-Florian Hiemstra

Raymond Klaassen

Raymond Klaassen is ecoloog en onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen. Op dit moment is hij namens de RUG onderzoeksleider van een onderzoek naar biodiversiteit en bodemkwaliteit in Nederlandse zonneparken in de provincie Groningen. In de komende vijf jaar gaat hij samen met andere ecologen van de RUG bij vijftien zonneparken de bodem, begroeiing, insecten, zoogdieren en vogels monitoren. Tijdens deze talk zoomt Raymond in op pilotprojecten over de biodiversiteit in de Groninger landbouw.

Raymond Klaassen

Meetactie Biodiversiteit: Bijentelling

CurioUs haakt met de derde meetactie aan bij de Nationale Bijentelling. Doe mee en tel op zaterdag 17 en zondag 18 april de soorten en aantallen bijen in jouw eigen achtertuin. Draag met jouw telling een steentje bij aan inzicht in verspreiding en bescherming van de bij! 

Meetactie Biodiversiteit: Bijentelling

Meer CurioUs?