Raak mij aan! Touch me!

Meeslepende animatiedocumentaire over de tragische en uitzonderlijke levensloop van Aurora Mardiganian, die de Armeense genocide ontkwam en daarna in Amerika beroemd werd door een Hollywoodfilm over haar leven.

In 1919 ging in New York de stille film Auction of Souls in première, over een tienermeisje dat de Armeense genocide overleefde en naar Amerika vluchtte. De hoofdrol werd gespeeld door de overlevende in kwestie: Aurora Mardiganian. De film bleek een kassucces en Mardiganian werd wereldberoemd.

Intussen gingen de moordpartijen in Armenië nog steeds door en Mardiganian werd bijna verzwolgen door traumatische herbelevingen, aangezwengeld door de hardvochtige publiciteitsmolen van Hollywood. Toch koos ze ervoor om het gezicht te zijn van een humanitaire campagne, in de hoop haar volk te redden. Ruim een eeuw later reconstrueert Inna Sahakyan in haar historische documentaire het in vergetelheid geraakte verhaal van de in 1994 overleden heldin.

Mardiganians memoires Ravished Armenia vormden de basis voor deze chronologisch vertelde animatiefilm. De animaties worden afgewisseld door zeldzame scènes uit de grotendeels verloren gegane Hollywoodproductie en archiefbeelden waarop een Mardiganian op leeftijd herinneringen ophaalt aan haar helse, uitzonderlijke odyssee. Ze wilde ervoor zorgen, net Sahakyan met deze film, dat de Armeense genocide nooit wordt vergeten.

"Verdient een zo groot mogelijk publiek"
de Volkskrant 14744
"Het ongelofelijke verhaal van een vrouw die de Armeense genocide overleefde"
Trouw 14743

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Aurora's Sunrise.

Taal
Meerdere talen gesproken, Engels ondertiteld
Duur
96 min
Kijkwijzer
Acteurs
Anzhelika Hakobyan, Arpi Petrossian
Land
Armenie,Frankrijk,Duitsland,Armenië,Litouwen
Jaar
2022
Regie
Inna Sahakyan

Framed

2, 3 en 4 juni 2023 

Een festival barstensvol animatiefilms, masterclasses en talks van lokale en (inter)nationale makers. Of je nu diehard animatiefan bent, of gewoon nieuwsgierig, tijdens Framed kun je je hart ophalen! 

Framed

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >