Raak mij aan! Touch me!

De mens mag dan een cognitief wezen zijn, we stuntelen wat af. En stuntelen mag tijdens deze zevende editie van de Groningse Nacht van de Filosofie!

'Ik stuntel, dus ik ben'

Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie kijken we in een keuzeprogramma met meer dan 25 sprekers vanuit allerlei invalshoeken naar de stuntelende en falende mens. Benieuwd welke sprekers hun vingers aan dit onderwerp gaan branden? Hieronder staan ze allemaal genoemd.

En verder?

Wat de nacht nog meer biedt: faalfitness van het Instituut voor Faalkunde, burn-out van de peuter, errors in science, complottheorieën, Wijsheid op Wielen, de overbodige mens, de digitale faalmuur en meer.

Uitverkocht

We zijn uitverkocht. Er is geen wachtlijst en er komen ook geen extra kaarten meer vrij. Zoek je nog een kaartje of wil je jouw kaartje verkopen, plaats dan een oproep in het Facebookevenement. Wil je nooit meer naast de kaartjes grijpen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief expo & events.

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit wijsbegeerte, Studium Generale en het Groninger Forum.

Programma en sprekers

Fidan Ekiz

Jarenlang was Fidan Ekiz correspondent Turkije voor onder andere RTL Nieuws en de GPD-bladen in Istanbul. In 2007 werd ze redacteur bij achtereenvolgens Pauw & Witteman, De Ombudsman, De Waan van de Dag en Spijkers met Koppen. In 2009 maakte Fidan de documentaireserie Veerboot naar Holland voor de VARA over emigratieverhalen van Turkse gezinnen. Hiermee won zij de Erasmus EuroMedia Award en de Rotterdamse Persprijs. En tegenwoordig is Fidan regelmatig tafeldame bij De Wereld Draait Door en is ze columnist voor het tijdschrift Jij & Je Kinderen.

In haar lezing zet Fidan haar nieuwe boek Alles begint en eindigt met familie centraal. Ze is haar ouders enorm dankbaar voor het feit dat zij de koers van haar leven hebben bepaald. Vanwege hun migratieverleden is het voor Fidan onmogelijk om aan de zijlijn te staat als toeschouwer en daarom laat ze haar stem horen: tegen polarisatie, tegen racisme en voor inclusiviteit. Maar dat is niet genoeg, of zoals Fidan zelf schrijft: 'Taboes en dogma’s moeten doorbroken worden. Wij hebben vrijdenkers en een hervormingsbeweging nodig binnen de islam.'

Fidan Ekiz

Paul Cliteur

Rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur zal tijdens de nacht een korte inleiding geven en zal daarna worden geïnterviewd. Paul Cliteur spreekt over Theoterrorisme, een onderwerp dat hem na aan het hart ligt. In zijn meest recente boek Theoterrorism v. Freedom of Speech doet hij uit de doeken hoe met name het Islamitische Theoterrorisme zich richt tegen de Westerse secularisatie en vrijheid van meningsuiting. 

Cliteur is als hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap verbonden aan de Universiteit Leiden. Van 1995 tot 2002 was hij als bijzonder hoogleraar filosofie werkzaam aan de Universiteit van Delft en in 2017 visiting professor of law aan UC Hastings College of the Law.

Paul Cliteur

Jannah Loontjens

Schrijver Jannah Loontjens groeide op in Zweden en Nederland. Haar eerste roman, Veel geluk is in januari 2007 bij Prometheus verschenen. Daarnaast schrijft Loontjens opiniestukken en recensies voor Trouw, NRC en de Volkskrant.

Haar recentste romans Misschien wel niet en Wie weet zijn geëngageerde romans, waarin zij onze samenleving een spiegel voorhoudt. Haar werk werd in meerdere talen vertaald.

Jannah schreef ook het autobiografische filosofieboek Roaring Nineties: Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd en sinds 2017 verzorgt ze een maandelijkse rubriek in Filosofie Magazine, waarin ze filosofen bespreekt die van invloed zijn geweest op haar denken en schrijven.

'Hoe kan het mislukken ons in het schrijven verder brengen?' vraagt Jannah Loontjens zich af. In stuntelen kunnen wij soms perfectie vinden. Jannah zal zich hierin verdiepen tijdens de lezing De stuntelende schrijver.

Jannah Loontjens

Gummbah & Leonard Bedaux

Gummbah is weer flink op dreef in zijn nieuwe spraakmakende programma Sexboerderij Het Gouden Kalf waarin literatuur en cinema een absurd verbond sluiten. Nieuwe, net niet verschenen boeken worden door hem voor het voetlicht gebracht, gelardeerd met korte films van Leonard Bedaux. Misschien wel het geestigste en meest originele wat er op de Nederlandse podia te beleven valt.

Cartoonist en humorist Gummbah debuteerde in 1994 met zijn cartoons in Humo. Daarna volgden de Volkskrant, Cabaret, Boekblad, Nieuwe Revu, enkele Duitse tijdschriften en het Engelse blad Prospect. Met Hans Teeuwen en Pieter Bouwman trad hij op met de theater- en tv-voorstelling Poelmo.

Gummbah & Leonard Bedaux

René ten Bos

De Denker des Vaderlands zal zich richten op het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens invloed uitoefent op het klimaat, de oceanen en de aarde zelf. In zijn boek Dwalen in het Antropoceen (2017) constateerde hij al een enorme verdwazing in onze samenleving ten aanzien van klimaatverandering.

René ten Bos is Denker des Vaderlands en hoogleraar filosofie van de managementwetenschapen aan de Radboud Universiteit. Maar ook vader, voetbal- en schaakliefhebber, columnist voor het Financiële Dagblad en schrijver van veel boeken. Al die zaken kent hij minstens zoveel gewicht toe als de filosofie en het hoogleraarschap. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s die hij vaak met humor en blijmoedigheid benadert.

René ten Bos

Désanne van Brederode

Filosoof en schrijfster Désanne van Brederode pleit voor stuntelen in de liefde. Denken en praten zijn niet altijd wondermiddelen in liefdesrelaties om elkaar te vinden én te behouden; misverstanden, onbegrip en gefrustreerde verlangens hebben ook hun eigen schoonheid en waarde, die zich vaak pas traag onthult.

Désanne van Brederode studeerde filosofie en sinds haar debuut in 1994 publiceerde ze zeven romans, verschillende non-fictie-publicaties en de dichtbundel Verzonnen grond (2018). In april 2019 verschijnt haar roman Wonderlamp. Sinds 2012 is Désanne actief voor het Syrisch Comité in Nederland.

Désanne van Brederode

Jabik Veenbaas 

Dichter en filosoof Jabik Veenbaas publiceerde inmiddels zeven gedichtenbundels, maar schreef ook het filosofische boek De Verlichting als kraamkamer. Recensent Hans Puper noteerde over zijn recente gedichtenbundel Mijn vader bad: 'Het levert fascinerende, beeldende poëzie op. Sommige regels krijgen de kracht van een aforisme.' 

Tijdens de nacht zal Veenbaas uit zijn nieuwe bundel, die najaar 2019 verschijnt, een aantal filosofisch getinte gedichten voorlezen en bespreken, zoals 'Brief aan Seneca', 'Toespraak over de ziel' en 'Mindfulness'.

Thijs Lijster 

Als universitair docent Kunst- en Cultuurfilosofie is Thijs Lijster verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 verscheen zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts, die genomineerd werd voor de Socrates wisselbeker en bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. Hij publiceert verder regelmatig in kranten en tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M

Thijs Lijster zal spreken over De Denker als icoon van het niet-denken.

Margit Vegter | Wijsheid op Wielen

Herken je dat, dat je opeens anders tegen de dingen aankijkt? En dat iemand precies de juiste vraag stelt? Of dat je ergens waar je heel zeker over was, opeens gaat betwijfelen?

Margit Vegter van Bedrijf de Wijsheid zit in een knusse caravan voor je klaar voor een mini filosofisch consult, waarbij ze jou en je gedachtes eens stevig aan de tand voelt.

Saakje Bakker | Faalfitness

Faalfitness is een workout voor je faalspieren! 'Heb ik die dan?' hoor ik je denken. Jazeker! Ze zitten tussen je oren, maar jij kunt ze trainen.

In een actieve sessie met energieke oefeningen ga je ontdekken dat je gaat ontkrampen, maar ook om met meer lef, creativiteit en leerplezier met fouten en falen om te gaan.

Ad Verbrugge

Ad Verbrugge doceert Sociale- en Culturele filosofie en Filosofie van de economie aan de Vrije Universiteit te Amterdam. Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland en Centrum Èthos. Verbrugge heeft diverse televisieoptredens gedaan en daarnaast ook essays geschreven. Tijdens de Nacht zal zijn meest recente publicatie Het goede leven & de vrije markt (2018) centraal staan.

Eddo Evink 

Filosoof Eddo Evink deed veel te lang over zijn proefschrift en is daarna in een baan aan de Filosofiefaculteit in Groningen gerold. Sinds 2016 is hij ook hoogleraar Filosofie aan de Open Universiteit en doet hij verwoede pogingen om deze twee banen te combineren. 

Eddo Evink zal in zijn lezing de twee kanten van het werk van Franse filosoof Paul Ricoeur samen nemen. Paul Ricoeur heeft veel geschreven over de mens als ethisch handelend wezen.

Dennis Vanden Auweele 

Dennis Vanden Auweele is postdoctoraal onderzoeker in de godsdienstfilosofie aan KU Leuven. Hij is geïnteresseerd in hoe filosofen door de eeuwen heen in dialoog zijn getreden met religie. Recent kwam zijn boek Betekenissen van een afvallige atheïst uit. 

Tijdens zijn lezing Punker, afvallige atheïst en toch religieus laat hij weten waarom Atheïsme volgens hem niet vol te houden is. 

Marc Pauly & Sybolt Friso

Sybolt Friso is bachelor-student Wijsbegeerte en schreef, onder supervisie van Universitair docent Marc Pauly, zijn scriptie over de filosofie van complottheorieën en de Flat Earth Theory.

Marc en Sybolt gaan het tijdens de Nacht hebben over filosofische criteria die kunnen worden opgesteld bij het evalueren van complottheorieën.

Derek van Zoonen

Naast dat Derek van Zoonen verbonden is aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Groningen, werkt hij aan een proefscrift over Plato's ethiek en is hij vooral geïnteresseerd in de ideeën over het goede leven en de rol van het genot en andere emoties daarin. 

Tijdens de lezing De Stoïcijnen en hun gestuntel kijken we naar vragen als: is ons emotionele gestuntel een struikelblok op weg naar het goede leven? En kan je alleen maar gelukkig zijn als je al je emoties onder controle of zelfs uitgebannen hebt?

Berber Hagedoorn & Yoram K. Kunkels

Berber Hagedoorn (media- en cultuurwetenschapper en Assistant Professor Media Studies aan de RUG) en Yoram K. Kunkels (onderzoeker bij UMCG) houden de lezing Leren door reflecteren: kritische perspectieven op kennisgroei in wetenschap en maatschappij. Vanuit hun achtergrond in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen stellen zij kritische vragen bij (zelf-)reflectie voor de groei van kennis in de wetenschap en maatschappij. Hierbij komen vraagstukken aan de orde over waarheidsvinding, de invloed van 'filter bubbles', en wat Meta-science perspectieven kunnen betekenen voor de wetenschap en onze samenleving. 

Harari en het falen van de mensheid | debat

In zijn boek Homo Deus schetst Harari een beeld waarin de mensheid zijn eigen ondergang aan het voorbereiden is: wetenschappelijk gezien zijn wij niets meer dan data-verwerkende machines die ingehaald gaan worden door efficiëntere data-verwerkers. In de 'mooie' nieuwe wereld speelt de mens geen rol meer.

Vier sprekers debatteren over Het falen van de mensheid.

Fred Keijzer richt zich op de biologische verbondenheid van mentale en lichamelijke eigenschappen. Terwijl filosoof en psycholoog Pim Haselager zich verdiept in de ethische en maatschappelijke implicaties van Kunstmatige Intelligentie en Cognitieve Neurowetenschap. Wetenschapsjournalist en schrijver Yannick Fritschy is geïnteresseerd in natuur- en sterrenkunde. Volgens hem was Harari's Homo Deus het beste populaire-wetenschappelijke boek van 2017. Filosoof Arend Klaas Jagersma verzorgt tegenwoordig cursussen en lezingen over de geschiedenis van de filosofie.

Burn-out van de peuter

Jeannette Doornenbal is lector integraal jeugdbeleid aan de Hanzehogeschool. Zij gaat met Jennifer Pettersson en Wilna Meijer in gesprek over de Burn-out van de peuter. Zij vragen zich af: waarom moeten kinderen dingen leren die zo slecht lijken aan te sluiten op wat hen bezighoudt?

Wilna Meijer

Dr. Wilna Meijer was tot voor kort als algemeen pedagoog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doet onderzoek naar actuele pedagogische vraagstukken, onder andere naar de voorschoolse periode van het kinderleven en het onderwijs.

Jennifer Pettersson 

Jennifer Pettersson volgde de Rietveld Academie en werd podcast- en documentairemaker. Met de podcast Opgejaagd - een 9-delige documenaireserie over onderwijs en kinderopvang in Nederland - brak ze bij het grote publiek door.

English program | speakers

Doina-Cristina Rusu | CANCELED

Doina-Cristina Rusu is a postdoctoral researcher in the Faculty of Philosophy, University of Groningen, where she runs a NWO-Veni project on the emergence of experimental science.

During her lecture Is History of Science a History of Errors? Doina-Cristina Rusu will give answer to the question: what can we learn today from the failed experimental practices of the past?

Felipe Romero & Leah Henderson

Dr. Felipe Romero is Assistant Professor in the Department of Theoretical Philosophy at the University of Groningen, and Leah Henderson is an Associate Professor in Philosophy of Science at the Faculty of Philosophy of the University of Groningen.

During the reading Why We Want Science to Err or Failure and Discovery: two sides of a coin we will look at how failure leads scientists to discoveries. Because failure in science is not a problem. It is a requirement for scientific success.

Alexandra Chadwick

Alexandra Chadwick is a postdoctoral researcher at the University of Groningen, in the department of the History of Philosophy. She works on seventeenth and eighteenth-century philosophy, with a particular interest in ideas of human nature in moral and political thought.

In her talk How can you go wrong? Praise and blame in a determined world she examines how Thomas Hobbes and David Hume dealt with questions of moral responsibility.

Robert Prey & Marit de Jong

What happens when the people who perceive us are socio-technical systems instead of fellow human-beings? What could be the effects when these systems misrecognize us?

Robert Prey is an Assistant Professor at the Center for Media and Journalism Studies. Together with Marit de Jong, student Media Studies and Philosophy at the University of Groningen, he presents the (mis)recognized by algorithms.

Catarina Dutilh Novaes

Catarina Dutilh Novaes currently leads the ERC-consolidator project 'The Social Epistemology of Argumentation', where she investigates public debates through the lenses of social epistemology.

In her lecture Overcoming white ignorance: stumbling debates in a multicultural society, Catarina will offer an analysis on debates in terms of the concept of 'white ignorance' as introduced by Charles Mills, and of the concept of 'deep disagreement' from the literature on social epistemology. 

Gili Yaron

Gili Yaron is an empirical philosopher who studies such themes as extended embodiment, the meaning of illness and health, and patient experiences.

During the lecture Failing faces: on prosthetics, the faciality effect and awkward interaction, we will discuss the social experiences of people who have lost part(s) of the face, thereby exploring the unique and multifaceted phenomenon that is the human face.

Bart Streumer | CANCELED

Bart Streumer is Professor of Philosophy at the University of Groningen. He works on metaethics and related areas of philosophy. He also wrote the book Unbelievable Errors.

In his lecture Unbelievable Philosophical Theories, he will ask whether there are philosophical theories that we cannot believe. There do seem to be such theories, and some of them may even be true. We should make sure that this does not lead us astray in our philosophical thinking.

Wij werken samen

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit wijsbegeerte, Studium Generale en het Groninger Forum.

Wij werken samen

Misschien vind je dit ook interessant

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on