Raak mij aan! Touch me!
Momenteel werken we aan de website. Werkt de website niet goed? Verwijder je cookies & browsergeschiedenis.

Spotlight: Indonesië

Wat beeldverhalen ons kunnen leren over geschiedenis!

Van 23 november 2024 t/m 30 maart 2025 staat de Storyworld Spotlight in het teken van het land Indonesië, aan de hand van het werk van Peter van Dongen. In het hieraan gekoppelde educatieve programma voor het vmbo besteden we aandacht aan de koloniale geschiedenis van Indonesië, en verbinden we deze met populaire beeldcultuur. 

Educatief programma

Indonesië is lange tijd een Nederlandse kolonie geweest onder de naam Nederlands-Indië. Een bezoek aan de Spotlight kan een mooie aftrap of verdieping zijn van dit thema in de klas. Leerlingen leren eerst over de basis van het maakproces van beeldverhalen. Daarna ontdekken ze welke elementen uit de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië te zien zijn in het werk van Peter van Dongen. Tot slot is er de gelegenheid om de rest van museum Storyworld te verkennen. 

Peter van Dongen 
Peter van Dongen (1966) werd geboren in Amsterdam. Naarmate hij zich ontwikkelde als illustrator en stripmaker groeide zijn nieuwsgierigheid naar Indonesië, waar een belangrijk deel van zijn familiegeschiedenis ligt.  Dit maakte hem bij uitstek geschikt om verhalen te vertellen over de Nederlandse kolonisatie van Indonesië, en de nasleep hiervan.  

Gedreven door persoonlijke nieuwsgierigheid bekeek hij deze geschiedenis vanuit meerdere gezichtspunten. Dat leidde tot de stripklassiekers Rampokan en Familieziek, waarvan je in de Spotlight originele strippagina's en schetsen ziet. In ander werk laat Van Dongen zien hoe prachtig het land Indonesië is. 

Educatief programma

Storyworld bezoek of combi-bezoek met film De Oost
Een bezoek aan Storyworld valt goed te combineren met een schoolvoorstelling in hetzelfde thema. De Oost is een Nederlandse oorlogsfilm uit 2020 (137 minuten), grotendeels opgenomen in Indonesië. Het verhaal speelt zich af in het Nederlands-Indië van 1946. Sommige scènes zijn zelfs af te leiden van het werk van Peter van Dongen. Een Forum-filmdocent gaat vooraf en na afloop met de leerlingen in gesprek (ca. 15 minuten).

Combineer je bezoek aan de Spotlight met de filmvoorstelling. Wil je dit niet op dezelfde dag, dat kan! Vraag naar de mogelijkheden. 
 

Voor wieVmbo (examenklas)
WanneerVanaf november 2024, gedurende de looptijd van de Storyworld Spotlight
WaarForum Groningen, Nieuwe Markt 1
DuurStoryworld 1 uur, filmbezoek ca. 2,5 uur
KostenBezoek Storyworld: € 5,- per leerling (docent gratis)
Combi-bezoek Storyworld en film: € 10,- per leerling (docent gratis)
LeerdoelenBurgerschap, beeldgeletterdheid, filmeducatie

Verdieping in de klas

Wil je in de klas verder met het thema Indonesië? Dan hebben we de volgende tips voor je: 


- Documentairefilm: Kleinkinderen van de Oost (duur: 74 minuten) 


In Kleinkinderen van de Oost (2023) keren twee acteurs uit De Oost terug naar Indonesië. Ze gaan daar op zoek naar verhalen van hun opa's en daarmee hun eigen wortels. Ze nemen je mee op een emotionele en confronterende reis, waarin vriendschap en vertrouwen centraal staan. De film is onder meer hier te bekijken. 


- Documentaire: Stemmen van naoorlogse generaties (duur: 82 minuten) 


Stemmen van naoorlogse generaties – Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken (2024) geeft aan de hand van interviews een stem aan de naoorlogse generaties die wortels hebben in voormalig Nederlands-Indië. Ook laat het op een beeldende manier zien hoe het verleden impact kan hebben, van muziek tot dans. Met bijdragen van onder andere van Marion Bloem en Adriaan van Dis. 


De documentaire is op 1 augustus in première gegaan in de Nederlandse bioscopen, waaronder Forum Groningen. Kijk voor meer informatie op Educatie voormalig Nederlands-Indië

Verdieping in de klas

Misschien vind je dit ook leuk