Expo in het Forum
Bezoek met jouw klas een expositie in het Forum!
Leerlingen leren zichzelf én de wereld om zich heen kennen met film!
Film laat jongeren andere, onbekende werelden zien, opent hun ogen voor andere culturen en meningen. Onze filmeducatie is gericht op het vergroten van beeldgeletterdheid, zodat leerlingen kritische kijkers worden. Onder schooltijd stellen wij onze filmzalen beschikbaar voor schoolvoorstellingen.
Een filmprogramma kan op verschillende manieren ingepast worden in het curriculum. We kunnen bijvoorbeeld aansluiten bij een vak, thema of projectweek op school. Onze filmeducatie specialisten adviseren graag welke film geschikt is voor jouw klas. Heb je zelf al een film in gedachten? Dat kan natuurlijk ook!
Elk seizoen tippen de Forum Filmdocenten een aantal onderwijstitels:
Scroll naar beneden voor de filmbeschrijvingen.
Forum Groningen werkt samen met een aantal landelijke festivals als IDFA, Movies That Matter en IFFR. Zij stellen educatieve filmprogramma's samen, die in het Forum te boeken zijn. Bij deze films is ook gratis lesmateriaal beschikbaar.
Scroll naar bededen voor het festival aanbod van dit moment.
Sommige schoolvoorstellingen worden ingeleid door onze filmdocenten, zodat leerlingen gerichter gaan kijken. De filmdocent is een ervaren moderator die vragen stelt en het gesprek over een film leidt. De filmdocent leert leerlingen de taal van beeld en film te begrijpen en te gebruiken. Voordat de film start krijgen de leerlingen een kijkvraag mee. Na afloop bespreken we die en gaan we de diepte in qua vorm en inhoud. Het doel is dat leerlingen kritische kijkers worden en reflecteren op de film.
Vraag naar de mogelijkheden en boek op tijd!
Het aanmeldformulier dient drie weken voor de gewenste schoolvoorstelling datum compleet ingevuld en verstuurd te zijn. Dit in verband met het aanvragen van de film, het boeken van een filmzaal en inplannen van een van onze inleiders.
Voor wie | vmbo, havo, vwo, mbo |
Wanneer | Hele schooljaar mogelijk, datum in overleg. Boek minimaal drie weken van te voren |
Waar | Forum Groningen, Nieuwe Markt 1 |
Duur | Speelduur film + 15 minuten inleiding & nagesprek |
Kosten | € 5,- per leerling. Docenten en begeleiders mogen gratis mee. We hanteren een minimum bedrag van € 250,- |
Leerdoelen | Beeldgeletterdheid (beleven, verwoorden, reflecteren) |
Kijk en vertel
Een betekenisvol filmgesprek begint met een rake film, nieuwsgierige kijkers en... de juiste vragen. Kijk & vertel biedt jou een krachtige start voor een betekenisvol gesprek over film.
Als leraar krijg je met Kijk & vertel meer grip op het filmgesprek met leerlingen. Je leerlingen verbeteren (ongemerkt) vaardigheden zoals verwoorden en analyseren van hun waarnemingen. Bovendien zetten de vragen aan tot reflecteren op, en onderbouwen van, hun waarnemingen.
Kort filmprogramma: Animatie
43 min, 12+, Engels/Nederlands gesproken / ondertiteld
Thema: Animatie
In dit kortfilmprogramma met zes verschillende animatiefilms, ontdekken leerlingen verschillende animatie technieken en stijlen. Dit programma is goed te combineren met de workshop Stop-motion animatie.
Tatami
Kneecap
70 min, AL, Nederlands gesproken
Thema: cultuur en religie, familie
Maak kennis met de documentaire Kinderen van Mavungu, waarin we Yoseva, Kenny en Maticha volgen tijdens hun laatste jaar op de basisschool in Pikin Slee, diep in het Surinaamse regenwoud. Ze moeten niet alleen goede cijfers halen, maar ook een middelbare school en woonplek vinden.
De documentaire wordt ondersteund door 'Tori's', verteld door Typhoon.