

Leer jezelf en de wereld om je heen kennen met film!
Film laat jongeren andere, onbekende werelden zien, opent hun ogen voor andere culturen en meningen. Onze filmeducatie is gericht op het vergroten van beeldgeletterdheid, zodat leerlingen kritische kijkers worden. Tijdens schooltijd stellen wij onze filmzalen beschikbaar voor schoolvoorstellingen.
Een filmprogramma kan op verschillende manieren ingepast worden in het curriculum. We kunnen bijvoorbeeld aansluiten bij een vak, thema of projectweek op school. Onze filmeducatie specialisten adviseren graag welke film geschikt is voor jouw klas. Heb je zelf al een film in gedachten? Dat kan natuurlijk ook!
Elk seizoen tippen de Forum Filmdocenten een aantal onderwijstitels:
Sommige schoolvoorstellingen worden ingeleid door onze filmdocenten, zodat leerlingen gerichter gaan kijken. De filmdocent is een ervaren moderator die vragen stelt en het gesprek over een film leidt. De filmdocent leert leerlingen de taal van beeld en film te begrijpen en te gebruiken. Voordat de film start krijgen de leerlingen een kijkvraag mee. Na afloop bespreken we die en gaan we de diepte in qua vorm en inhoud. Het doel is dat leerlingen kritische kijkers worden en reflecteren op de film.
Vraag naar de mogelijkheden en boek op tijd!
Het aanmeldformulier dient drie weken voor de gewenste schoolvoorstelling datum compleet ingevuld en verstuurd te zijn. Dit in verband met het aanvragen van de film, het boeken van een filmzaal en inplannen van een van onze inleiders.
Voor wie | vmbo, havo, vwo, mbo |
Wanneer | Hele schooljaar mogelijk, boek minimaal 3 weken van te voren |
Waar | Forum Groningen, Nieuwe Markt 1 |
Duur | Speelduur film + 15 minuten inleiding & nagesprek |
Kosten | € 5,- per leerling. Docenten en begeleiders mogen gratis mee. We hanteren een minimum bedrag van €250,00 |
Leerdoelen | Beeldgeletterdheid (beleven, verwoorden, reflecteren) |
Kijk en vertel
Een betekenisvol filmgesprek begint met een rake film, nieuwsgierige kijkers en... de juiste vragen. Kijk & vertel biedt jou een krachtige start voor een betekenisvol gesprek over film. Als leraar krijg je met Kijk & vertel meer grip op het filmgesprek met leerlingen. Je leerlingen verbeteren (ongemerkt) vaardigheden zoals verwoorden en analyseren van hun waarnemingen. Bovendien zetten de vragen aan tot reflecteren op, en onderbouwen van, hun waarnemingen.
37 min, 12+, Nederlands gesproken / ondertiteld
Thema: online veiligheid, mediawijsheid, coming of age
Kort filmprogramma waarin de online wereld centraal staat. De invloed van de online wereld op het dagelijks leven wordt op verschillende manieren ervaren en verbeeld. Als gevaar, als noodzakelijk kwaad, maar ook als kans, als uitlaatklep of als verlengstuk van wie je bent. Hoe mediawijs zijn leerlingen en doorzien ze de keuzes van filmmakers in verhalen over (verschillende aspecten van) online media?
92 min, 12+, Frans gesproken NL ondertiteld
Thema: humor, filosofie, roadtrip, feel good, vriendschap
In deze feelgood film volg je Igor en Louis, de één filosoof met een lichamelijke beperking en de andere begrafenisondernemer en workaholic. Als Igor zich verstopt in de lijkwagen waarmee Louis naar Zuid-Frankrijk moet, volgt een bijzondere roadtrip die uitmond in een onverwachte vriendschap. De mannen leren van elkaar wie ze zijn en worden vrienden voor het leven.
90 min, 14+, Engels gesproken NL ondertiteld
Thema: Vriendschap, coming of age, familie, identiteit, arm/rijk
Rocks is een levendig portret van een groepje tienermeiden van diverse achtergronden uit Oost-Londen. Een grimmig, maar vaak ook vrolijk en hoopvol verhaal over opgroeien in een wereldstad.
De vijftienjarige Shola - bijgenaamd Rocks - moet volgens haar docenten op school nadenken over haar toekomst. Maar het heden slokt al haar energie en aandacht op wanneer ze met haar jongere broertje plots wordt achtergelaten door haar alleenstaande moeder. Helemaal alleen is Rocks gelukkig niet: ze heeft haar vriendinnen.
104 min, 16+, Frans gesproken NL ondertiteld
Thema: Identiteit, familie, criminaliteit, vooroordelen
Stéphane, politieagent en nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s en ervaren agenten Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties…
"Mijn studenten hebben de film bekeken en vonden het een indrukwekkende film. Het is fijn om ze een ander beeld van vluchtelingen te kunnen laten zien. Ik hoop met deze film iets meer verdraagzaamheid te hebben gecreëerd." - Maatschappijleerdocent n.a.v. IDFA schoolvoorstelling
97 min, 16+, Engels gesproken NL ondertiteld
Thema: dementie, familie, vertrouwen
The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is.
Anne zoekt een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd. De onmacht en liefde van dochter Anne is tastbaar!
Boek nu de film And the King Said, What a Fantastic Machine met de bijpassende workshop Fake News! In de film And the King Said, What a Fantastic Machine word je meegenomen in een stroom van beelden – een visuele rollercoaster eigenlijk. Hierin wordt onze verhouding tot de wereld en onszelf onder de loep genomen. Van camera obscura tot aan door IS geregisseerde propagandafilmpjes gepost op de mediakanalen, van fake news tot documentaire opnamen van grote gebeurtenissen. Wat ziet de camera? Hoe willen wij dat de camera ons toont? Hoe onderscheid je echt van fake? Om te begrijpen wat fake news is, is het belangrijk te begrijpen hoe beelden werken. Daarom sluit deze film goed aan bij de Fake News workshop.
Gebruik de onderstaande knop om je aan te melden voor de filmvoorstelling And the King Said, What a Fantastic Machine en de workshop Fake News.