Raak mij aan! Touch me!

Expo in het Forum

Bezoek met jouw klas een Expo in het Forum! Bekijk welke Expo's dit schooljaar te zien zijn.

America & Trump by Andres Serrano

te bezoeken van 23 maart t/m 5 november 2024
In 2024 vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Forum Groningen markeert deze politieke strijd met een expositie van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano, met een hoofdrol voor de presidentskandidaat waarop alle ogen gericht zijn: Donald Trump.
 
America & Trump by Andres Serrano omvat drie werken van Andres Serrano, die voor het eerst in deze samenstelling getoond worden: de fotoserie America (2001-2004), de multimedia-installatie The Game: All Things Trump (2018-2019) en film Insurrection (2022). Samen vormen ze een reflectie op de Amerikaanse maatschappij en Donald Trump, die na een carrière als ondernemer, vastgoedmagnaat en tv-ster het hoogste ambt van de Verenigde Staten bekleedde en nu opnieuw een gooi doet naar het presidentschap.
America & Trump by Andres Serrano

Andres Serrano werkte meer dan drie jaar aan de foto-serie America met portretten van onbekende en bekende Amerikanen: van brandweerman tot drugsverslaafde en van Yoko Ono tot Donald Trump. Door de lens van Serrano laten ze ieder op hun eigen wijze het gezicht van Amerika zien. 

The Game: All Things Trump toont het universum dat Donald Trump vanaf de jaren '80 voor zichzelf heeft opgebouwd. De installatie bestaat uit een indrukwekkende collectie van meer dan duizend objecten die Serrano via veilingen, eBay en mond-tot-mondreclame wist te verzamelen. Van hotel- en casino-souvenirs van het merk Trump, tot sportmemorabilia en gesigneerde tijdschriftcovers en foto's. 

Insurrection is Serrano's eerste filmproject. Hij maakte de film als reactie op de gebeurtenissen van 6 januari 2021, toen een protestbijeenkomst tegen de verkiezingsuitslag van november 2020 uitmondde in de bestorming van het Capitool.

Educatieve rondleiding
Tijdens de rondleiding kijken we met leerlingen naar de paralellen en verschillen tussen de Amerikaanse samenleving en die van Nederland.
 

Voor wieVMBO, HAVO, VWO, MBO
Wanneer23 maart t/m 5 november 2024, boek minimaal 3 weken van te voren
WaarForum Groningen, Nieuwe Markt 1
Kosten€ 5,- per leerling (docent gratis)
LeerdoelenBurgerschap, fotografie

Chas Gerretsen

te bezoeken t/m 17 maart 2024
De eerste overzichtstentoonstelling van fotograaf Chas Gerretsen. Geboren in Groningen, maar op zoek naar het avontuur de hele wereld over gereisd. Zijn levensverhaal leest als een spannend boek. De tentoonstelling volgt het leven van de fotograaf aan de hand van zijn foto's. Zijn naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar zijn foto's van de oorlog in Vietnam, de iconische foto’s tijdens de opnames van Coppola’s Apocalypse Now, de staatsgreep in Chili en van Hollywoodsterren als Tom Hanks, Susan Sarandon en John Travolta zijn wereldberoemd. 
 
Als jonge jongen in de bioscoop in Groningen, droomde Chas al van een spannend en avontuurlijk leven. Krokodillenjager in Australië, cowboy in Texas, oorlogsfotograaf en fotograaf van de sterren. Chas is het allemaal geweest! Hij had de gave om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Hij deed fotoverslag van de Vietnamoorlog en was erbij toen generaal Pinochet de macht greep in Chili, dit jaar 50 jaar geleden.
Chas Gerretsen

Educatieve rondleiding
Het oeuvre van Chas Gerretsen raakt aan belangrijke thema’s die in de rondleiding aan bod komen: bestaat er zoiets als objectieve journalistiek? Moet je stelling nemen als fotograaf? Boek een interactieve rondleiding voor jouw klas en ontdek alles over het avontuurlijke leven van Chas Gerretsen!

De foto-expositie Chas Gerretsen is verlengd t/m 17 maart 2024. 

Een rondleiding boeken voor deze expositie is niet meer mogelijk. Met de klas een bezoek brengen aan de expositie kan nog wel. Mail ons, dan kijken we wat er mogelijk is. 
 

Voor wieVMBO, HAVO, VWO, MBO
Wanneer9 oktober 2023 - 17 maart 2024, boek minimaal 3 weken van te voren
WaarForum Groningen, Nieuwe Markt 1
Kosten€ 5,- per leerling (docent gratis)
LeerdoelenBurgerschap, fotografie