Raak mij aan! Touch me!
Randprogrammering
Groningse Nacht van de Filosofie

Randprogrammering

Doorlopende 180°VR-cinema met keuze uit 2 tracks

Nascence (9 minuten)
Hoe is de natuur in staat om vanuit een eenvoudig begin complexiteit te creëren? Een hallucinerende reis langs DNA-achtige structuren en organische schoonheid van vormen en kleuren, begeleid door prachtige muziek van David Levy en meeslepende geluidseffecten van Richard Burki.

Vast but vanishing (3 minuten)
Horsthuis’ interpretatie van de bibliotheek van Mendel: de ruimte die alle mogelijke levensvormen bevat. Probeer te vinden wat je zoekt in deze morphing tesseract en laat je meevoeren door stem en triphoppy-vibes van Temple Invisible.

 

Fischer Random Chess met Machteld van Foreest

Durf je het op te nemen tegen schaaktalent Machteld van Foreest? Zij speelt op de Nacht simultaan 'Fischer Random Chess', een variant van het schaken waarbij de beginopstelling van de stukken willekeurig wordt gekozen, met iedereen die aan wil schuiven. Een manier van spelen die de gestructureerde patronen van het schaken ontwricht! 

Machteld van Foreest is 16 jaar oud en woont in Groningen. Afkomstig van een schaakfamilie en deel van het nationale team, is zij de jongste persoon ooit die het NK voor vrouwen heeft gewonnen.
 

De Jonge Denkers

Op de Groningse Nacht kun je maar zo twee Jonge Denkers spotten, namelijk Alani Voogel uit Alphen aan den Rijn en Awaz Ahmad uit Hellendoorn. De Jonge Denkers zijn filosofieleerlingen uit het Voortgezet Onderwijs die zich uitspreken over de actualiteit.

De Jonge Denkers worden benoemd na een ‘wedstrijd’ onder alle filosofieleerlingen uit het voortgezet onderwijs in Nederland. Na een prikkelende filosofische column geven geselecteerde leerlingen op de avond van de Jonge Denkers een speech en voeren ze gesprekken. Een deskundige jury wijst vervolgens de nieuwe – zeven – Jonge Denkers aan.

De Jonge Denkers is een initiatief van de Vereniging Filosofiedocenten Voortgezet Onderwijs, uitgeverij Lemniscaat en Stichting Maand van de Filosofie.
 

Bio Awaz Ahmad
Mijn naam is Awaz Ahmad. Ik ben 16 jaar oud, momenteel in 5 vwo, en ik woon in een klein dorpje genaamd Hellendoorn, dichtbij Zwolle. Ik ben Koerdisch en geboren in Aleppo, maar opgegroeid in Afrin. Op mijn 7e zijn wij als vluchtelingen uit Syrië naar Nederland gekomen vanwege de burgeroorlog. De eretitel ‘Jonge Denker des Vaderlands’, symboliseert voor mij de mogelijkheid om op jonge leeftijd mijn stem te laten horen over actuele kwesties en zo een breed publiek aan te spreken. Het is een kans om mijn filosofische inzichten te delen en bij te dragen aan de maatschappelijke dialoog.

Bio Alani Voogel
Mijn naam is Alani Voogel, ik zit op het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn, in het 5e jaar van vwo. Ik heb in de 4e gekozen om filosofie te volgen op een andere school, dit heb ik gedaan omdat filosofie een passie in mij opbracht. Deze passie wilde ik graag verder ontdekken en dit kon ik doen door het volgen van het vak filosofie in de 5e en 6e. Dit maakt ook dat ik erg dankbaar ben dat ik hier iets meer mee heb kunnen bereiken, namelijk Jonge Denker zijn! Ik hoop jongeren, al is het maar een beetje, te laten denken. Denken en filosoferen heeft een plekje in ieders leven en ik wil graag laten zien hoe belangrijk dat plekje is.

Nacht van de Filosofie

Op 19 april vult het Forum Groningen zich met filosofische kwesties en alledaagse vragen, filosofen en visionairs tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie.

--

On April 19th, the Forum will be filled with philosophical issues and everyday questions, philosophers and visionaries during the Groningen Night of Philosophy.

Nacht van de Filosofie