Raak mij aan! Touch me!
Gamechanger 2001

Gamechanger 2001

Furby

Tiger Electronics - 1998

Een schattig huisdier of een irritant en creepy soort van Gremlin? Na de Tamagotchi kwam de Furby. Volgens Wikipedia lijkt het beestje op een kruising tussen een hamster, een kat en een vleermuis of een uil. Net als een Tamagotchi heeft het beestje aandacht en liefde nodig en weet welke verantwoordelijkheid je op je neemt, want ze hebben geen uitknop! Het arme beest werd verbannen in de gebouwen van de Amerikaanse National Security Agency uit angst dat ze werden gebruikt om af te luisteren (Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten…)

Furby

Pokémon kaarten

Nintendo - 1999

Pika Pika! Het draait om het gevecht met Pokémon om als eerste alle zes de 'prijzen' op te pikken. Die zogenaamde prijzen zijn zes kaarten die face down (voorkant naar onder) neergelegd worden aan het begin van het spel. De speler die als eerste alle zes prijzen heeft opgepikt wint. Een andere manier om te winnen is door als laatste speler over te blijven met kaarten in je deck. Als een speler geen kaart kan trekken aan het begin van zijn/haar beurt (de 'Draw Fase') dan verliest die speler het spel. De laatste manier om te winnen is als de tegenstander geen kaarten meer op zijn "bench" heeft en ook niet als "active Pokemon" heeft staan.

Pokémon kaarten

Yu-Gi-Oh!

Kazuki Takahashi - 2003

Yu-Gi-Oh! (遊☆戯☆王, Yūgiō, letterlijk "Koning der Spellen") een kaartspel gebaseerd op een Japanse strip of manga. In het kaartspel draait het om twee spelers die elkaar bevechten met een groot arsenaal aan monsters en magische wapens.

Yu-Gi-Oh!

Lego Bionicle

Lego - 2001

Een mix tussen Lego en technisch Lego. De populariteit van Lego Bionicle speelde een belangrijke rol het redden van het bedrijf dat eind jaren 90 in een flinke dip zat. Bionicle is de eerste serie van Lego die gepaard ging met een uitgebreid achtergrondverhaal met boeken, muziek, films en computer games. Een succesformule die Lego daarna vaak heeft herhaald. 

Lego Bionicle

CD Dr. Dre

2001 - 1991

Toch wel dé plaat van een generatie. In 1992 bepaalde hij al de sound van de hiphop met de introductie van de G-funk. Het volgende decennium wist Dr. Dre ook te bepalen met zijn super catchy beats en verzameling van grote en opkomende rappers. De muziek van Dr. Dre is zo goed omdat het altijd klopt en af is. Die drang naar perfectie is echter ook een last: over het studioalbum “The Rehab”, wat zijn laatste album moest worden, is vaak gefluisterd dat het al af was, maar lijkt nooit uit te komen.

CD Dr. Dre

iPod

Apple - 2001

Toen het ontwikkelteam het prototype van de eerste iPod aan Steve Jobs liet zien, zei hij meteen dat hij hem te groot vond. Volgens de technici was het onmogelijk om de gewenste functionaliteit in een kleiner apparaat te krijgen, waarop Steve Jobs het prototype in een aquarium gooide: “Zie je die belletjes? Er zit nog lucht in, dus kan kleiner."

iPod

Nokia 3310

Nokia - 2000

Het spelletje “snake” op de Nokia bracht mobile gaming naar de massa. Het doel van het spel was om zo veel mogelijk blokjes te eten met je slang, die steeds langer werd.

Nokia 3310

Air Max 1 Amsterdam Parra

Parra x Nike - 2005

Piet Parra is een Amsterdamse kunstenaar die ondertussen al zestien jaar lang succesvolle sneaker collabs uitbrengt in samenwerking met verschillende sneaker merken. Zijn bekendste samenwerkingen zijn die met Nike. Tevens was dit ook de eerste Nederlandse sneaker collab ooit en ook gelijk de meest geliefde. Zo heeft hij meerdere malen het SB Dunk silhouet onder handen genomen, maar ook de Air Max 1 heeft hij meer dan 1 keer aangekleed. Zijn werk is zo populair en gewild dat enkele collabs ondertussen duizenden euro's waard zijn!

In 2005 kreeg Piet Parra de kans om zijn creativiteit los te laten op Nike's iconische Air Max 1. Voor deze Air Max 1 liet de kunstenaar zich inspireren door zijn geboortestad, Amsterdam. Zo is het duidelijk zichtbaar dat hij het 'Red Light District' heeft gebruikt als inspiratiebron. De kleurrijke rode tinten representeren de 'Red Lights' van het de Wallen. Verder beschikt de sneaker over bruine tinten die worden opengebroken door blauwe tinten die over het bovenwerk lopen.

Air Max 1 Amsterdam Parra