Raak mij aan! Touch me!
Gamechanger 1991

Gamechanger 1991

Tamagotchi

Bandai - 1996

Hoe lang leefde jouw Tamagotchi gemiddeld? In de jaren 90 had iedereen zo’n piepend ei op zak met een beestje erin dat je moest voeden en aandacht geven en het licht aan en uit doen. De naam komt van het Japanse Tamago (ei) en het Engelse watch.

Tamagotchi

Buzz Lightyear

Pixar - 1995

Als Buzz zelf niet geloofde dat hij speelgoed was, waarom bevroor hij dan als er mensen aankwamen? Het internet gaat al jaren los over deze vermeende ‘plothole’ in Toy Story: de allereerste volledig computergeanimeerde film. De film werd enorm succes en groeide uit tot een franchise met meerdere vervolgen, speelgoed en natuurlijk….. games!

Buzz Lightyear

Rex

Pixar - 1995

Rex uit Toy Story is een zenuwachtige groene plastic tyranosaurus rex met een minderwaardigheidscomplex die zich voortdurend druk maakt dat hij niet eng genoeg is.

Rex

Lego Space Super Nova II

Lego - 1991

Lego space set met typische 90s neon look!

Lego Space Super Nova II

VHS Terminator 2

James Cameron - 1981

Kan een sequal de originele film overtreffen? Jazeker! Binnen twee dagen had Terminator 2: Judgement Day het kassucces van Terminator overtroffen. Dat mocht ook wel want de kosten van de eerste scene van Terminator 2 overtroffen het gehele budget van de voorganger.  

VHS Terminator 2

CD Nirvana

Nevermind - 1991

Wie 1991 zegt, zegt Nirvana. De band van wijlen frontman Kurt Cobain zorgde voor een revolutie in de muziekwereld met de ruige, maar aanstekelijke grunge op Nevermind. De band verwierf een enorme fanbase, dat door het overlijden van Cobain alleen maar groter is geworden.

CD Nirvana

Discman

Sony - 1984

Hij sloeg continue over en pastte eigenlijk alleen maar in je zak als je een skater was, maar de discman was mateloos populair in de jaren 90.

Bruikleen van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid  

Discman

My first Sony walkman en Sony Sports Walkman

Sony - jaren '90

Iedereen of zijn zus had wel een van deze twee walkmans (walkmen?). CD’s waren leuk, maar met een walkman had je een soort Spotify op zak omdat je eigen mixtapes kon maken voor jezelf of voor je crush…

Bruikleen van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid  

My first Sony walkman en Sony Sports Walkman

Motorola mobiel

Motorla - 1991

Eigenlijk hadden alleen zakenmannen een mobiel telefoontoestel in de vroege jaren 90. Wat andere mensen de hele dag deden zonder telefoon is voor historici nog steeds een raadsel.

Bruikleen van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid  

Motorola mobiel

Air Huarache

Nike - 1992

In 1991 verscheen het Nike Air Huarache silhouet voor het eerst op de markt. De sneaker was ontworpen door niemand minder dan Tinker Hatfield die zich voor dit model liet inspireren door waterskiën. Hij wilde een hardloopschoen creëeren waarbij er gebruik werd gemaakt van minimaal design, zodat de technologie zich kon uiten. Al gauw werd de sneaker opgepikt in de pop cultuur door bijvoorbeeld Will Smith, die de sneaker droeg in zijn beroemde show Fresh Prince of Bel-Air.

De sneaker die hier staat is verwerkt in een kleurcombinatie van 'White / Blue Emerald / Resin'. Wit gekleurd neopreen creëert de basis van de sneaker. Vanaf de tong wordt de basis overlapt door 'Blue Emerald' dat doorloopt naar de hak. Tussendoor zien we nog een gele kleur tussendoor lopen genaamd 'Resin'. Op de voorvoet en zijpanelen zijn lederen overlays te vinden die zorgen voor extra stevigheid.

Air Huarache