Raak mij aan! Touch me!
Gamechanger 1981

Gamechanger 1981

Simon

MB Electronics - 1978

Een elektronisch spel dat je geheugen en vaardigheden test. Aan de hand van tonen en oplichtende toetsen moet de speler steeds langere reeksen na-apen. De naam komt van het Amerikaanse kinderspelletje ‘Simon Says’, waarbij kinderen moeten uitvoeren wat de spelleider zegt: “Simon says: stand on your head”. Vergelijkbaar met het Hollandse commando pinkelen….

Simon

Rubiks Cube

Tom Kremmer - 1980

Die ken je vast wel! Maar kan je hem ook oplossen? Acteur Will Smith kan het onder de twee minuten…

De overzichtelijkste methode voor de oplossing is laag voor laag: eerst wordt één vlak compleet gemaakt, waarbij de 12 aangrenzende zijvlakjes in kleur moeten overeenkomen met de middenvlakjes van de vier aangrenzende centrumvlakken. De tweede stap is de vier hoekblokjes van de middelste laag op hun plaats te zetten. Ten slotte wordt de derde laag compleet gemaakt door eerst het kruis aan de bovenkant te maken, waarna de hoekstenen van die kleur erin worden gezet. Vervolgens worden die hoekstenen op de goede plek gedraaid en tenslotte worden de bovenste randblokjes goedgedraaid. Met deze methode is de puzzel binnen enkele minuten op te lossen.

Rubiks Cube

Magic 8-Ball

Alabe Crafts, Inc. - 1980

De magie van de antwoorden van de Magic 8-ball zit hem in een cilindrisch reservoir met een witte, plastieken icosahedrale dobbelsteen drijvend in alcohol met opgeloste donkerblauwe kleurstof. Elk van de twintig vlakken van de dobbelsteen heeft een positieve, negatieve of vrijblijvende uitspraak in het Engels gedrukt in reliëf. Op de bodem van de Magic 8-Ball zit een transparant venster waardoor deze berichten te lezen zijn. Toch best magisch hoe dat werkt!

Magic 8-Ball

Lego Space Digger

Lego - 1981

Hier heeft het Legopoppetje dan zijn tijdloze vorm aangenomen die bij iedereen meer dan bekend is. Bovendien heeft hij zijn ouderwetse vliegtuig ingeruild voor een heus ruimtevaartuig.

Lego Space Digger

Masters of the Universe He-man

Mattel - 1980s

De verhalen van he-man spelen zich af op de planeet Eternia. Ooit had Eternia een geavanceerde beschaving, maar door een vernietigende oorlog is de planeet teruggeworpen in de middeleeuwen. He-Man gaat door het leven als prins Adam, de zoon van koning Randor en koningin Marlena. Koning Randor is de heerser over de planeet. De familie leeft samen in hun paleis te Eternia. Dan is er ook het spookachtige kasteel Grayskull, waar de tovenares woont. Dit kasteel heeft de vorm van een schedel en herbergt vele magische krachten, waarvan de tovenares de hoeder is.

Masters of the Universe He-man

VHS Raiders of the Lost Ark

Steven Spielberg - 1981

De eerste Indiana Jones film was de populairste film van 1981 en toendertijd op star wars na de meest succesvolle film allertijden! Harrison Ford had dus alleen zichzelf als concurrent te duchten.

VHS Raiders of the Lost Ark

LP Kraftwerk

Computerworld - 1984

Met hun vooruitstrevende elektro-sound staat de Duitse groep Kraftwerk aan de wieg van talloze stromingen in de hedendaagse muziek. Computer World uit 1981 gaat, treffend genoeg, over de groeiende invloed van computers op mens en maatschappij.

LP Kraftwerk

Audio cassette Prince

Controversy- 1981

Het album laat een meer volwassen Prince horen. De mengelmoes van funk en new wave werd meer gepolijst en de nummers werden meer uitgewerkt. Het thema seks blijft duidelijke aanwezig, maar ook religieuze  en politieke onderwerpenkomen duidelijk naar voren.

Audio cassette Prince

Walkman

Sony - 1980

Pas in 2010 is Sony, na 30 jaar, gestopt met de productie van de walkman en audiocasettes. Een retro-heropleving kan natuurlijk niet lang uitblijven…

Bruikleen van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid  

Walkman

Autotelefoon Carvox Cruiser

 PTT Telecom - 1989

Bellen in de auto sprak enorm tot de verbeelding. Hands Free kende men alleen nog maar uit Knight Rider: “Michael, are you sure you want to do that?”

Bruikleen van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid  

Autotelefoon Carvox Cruiser

Air Force 1

Nike - 1983

Iedereen heeft wel een paartje Air Force 1's in de kast liggen of kent iemand met een paartje. De iconische, tijdloze sneaker kwam in 1982 op de markt en was van origine een basketbalschoen. Ook was het de eerste basketbalschoen die beschikte over de Air technologie. Al gauw werd de sneaker ook off-court opgepikt in de streetwear wereld hip hop scene. In de loop van de tijd zijn er duizenden verschillende Air Force 1's uitgebracht. In 2022 viert het silhouet zijn 40-jarige jubileum.

De Air Force 1 die we hier zien staan is het hoge variant van het model. Zoals je kan zien is de upper samengesteld uit wit leer met hierop een grijze Swoosh. Achterop is een grote heel tab te vinden met hierop 'Nike Air' branding. Onder het bovenwerk liep ook een witte midsole, die door de jaren heen wat is vergeeld. Om het design af te maken is er gekozen voor een grijze outsole, die matched met de grijze Swoosh.

Air Force 1