Raak mij aan! Touch me!
Gamechanger 1971

Gamechanger 1971

View-Master

Sawyer - 1962

De viewmaster is een systeem voor zogenaamde stereofoto’s en oorspronkelijk gebruikt door het Amerikaanse leger voor opleidingsdoeleinden, maar werd al gauw zeer populair als vermaak. Het was dus al vroeg duidelijk dat een dergelijke ervaring die nu als ‘immersive’ zou worden omschreven enorm tot de verbeelding spreekt. Zo kan de View-Master met een beetje fantasie worden gezien als een voorloper van de VR-bril.

View-Master

Etch A Sketch

Ohio Art Company - 1962

Een Ipad avant la letre. Door aan de knoopjes te draaien kan een tekening worden gemaakt en door te schudden verdwijnt de tekening als magisch van het scherm. In de sitcom ‘Friends’ hangt er een in het appartement van Joey en Chandler en werden er vaak inside jokes van de cast en crew op getekend.

Etch A Sketch

Klikklak

Onbekend - 1971

Een enorme rage in de jaren 70. Zie ook de beelden van het polygoon journaal. De bedoeling is dat men door een snelle op en neer gaande beweging van de pols, de ballen boven en onder de pols tegen elkaar aan te laten tikken, waarbij een klikklakgeluid ontstaat.

 

Klikklak

Lego vliegtuigje

Lego - 1971

Zelfs zoiets tijdloos als het legopoppetje heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Hier nog in een fase voor de huidige herkenbare vorm.

Lego vliegtuigje

VHS Diamonds Are Forever

Guy Hamilton - 1971

De zevende James Bond film met Sean Connery als Bond. Zijn laatste officiële Bond-film. De film is deels opgenomen in Amsterdam.

VHS Diamonds Are Forever

LP The Rolling Stones

Sticky Fingers - 1971

Op nummer 1 in de VS, het Verenigd Koninkrijk én Nederland. Een iconische hoes ontworpen door Andy Warhol. Grote hits als Brown Sugar en Wild Horses. Het jaar 1971 is van de Rolling Stones, na het uitbrengen van het wereldberoemde Sticky Fingers.

LP The Rolling Stones

Philips draagbare LP-speler

Philips - 1970

Typische ‘space age design ’ draagbare LP speler van Philips. De deksel doet ook dienst als speaker.

Philips draagbare LP-speler

Bakelietendraaischijftelefoon

Jaren '70

Door de vinger in het juiste gat te steken en de kiesschijf met de vinger te draaien tot aan de aanslag rechtsonder wordt een veer gespannen. Zodra de vinger uit het gat wordt getrokken, draait de kiesschijf met een vaste snelheid terug, waarbij twee kogeltjes twee contacten kort onderbreken. Het aantal malen waarmee dat gebeurt komt overeen met het gekozen cijfer, behalve bij de nul. Wanneer de nul wordt gekozen worden de contacten tien maal onderbroken.

Bruikleen van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid  

Bakelietendraaischijftelefoon

Videosphere

JVC 1970

De JVC Videosphere was populair vanwege zijn moderne design en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Ondanks het moderne uiterlijk en de opvallende kleur geeft het scherm slechts zwart-wit beelden weer.

Bruikleen van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid  

Videosphere

Chuck Taylor All Star

Converse - jaren '20

Converse werd in 1908 opgericht en in 1917 werd de eerste All Star basketbalschoen uitgebracht. In de jaren '20 werd de sneaker geüpdate met een dikkere rubberen zool en enkel bedekkend canvas. In 1921 sloot Chuck Taylor (basketbalspeler voor Akron Stones) zich aan bij de Converse Sales Force, omdat hij de potentie van het All Star silhouet zag. Dankzij Chuck Taylor werd de sneaker uiteindelijk mega populair en in 1932 werd 'Chuck Taylor' zelfs toegevoegd aan de enkel patch wat ervoor zorgde dat de Chuck Taylor All Star schoen was geboren.

Het Converse Chuck Taylor All Star silhouet dat hier wordt gepresenteerd komt uit de jaren '80 en beschikt over de kenmerkende canvas basis gekleurd in bordeaux. Op de binnenkant is ook de klassieke branding terug te vinden. Witte veters die door metalen eyestays worden gehaald matchen met de rubberen witte outsole. De sneaker is geproduceerd in de Verenigde Staten en is een echte tijdloze classic.

Chuck Taylor All Star