Raak mij aan! Touch me!

Forum Groningen voor Oekraïners

Informatie voor Oekraïners

Voor kinderen en volwassenen die zijn gevlucht uit Oekraïne biedt het Forum verschillende activiteiten, diensten en cursussen aan. Ook is er een selectie kinderboeken aangeschaft die je gratis kunt lenen. Op deze pagina vind je alles wat er wordt aangeboden. 

Informatie voor Oekraïners

Wil je hulp bieden aan vluchtelingen of aan de mensen in Oekraïne? Bekijk op www.gemeente.groningen.nl wat je allemaal kunt doen.

Bibliotheek

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een gratis jaarabonnement bij de Forumbibliotheken. Hiermee kun je boeken, e-books, DVD's en meer lenen en daarbij gebruik maken van andere faciliteiten in de bibliotheken. Op www.bibliotheek.nl vind je initiatieven als een gratis taalprogramma, audiovertalingen van prentenboeken en ook online startpunt RefugeeHelp.

Om Oekraïners te voorzien van meer dan 3000 gratis lees-, luister-, leer- en entertainmentmogelijkheden, heeft de multimedia-contentleverancier Odilo (samenwerkingspartner van de online Bibliotheek) een gratis app gelanceerd voor zowel Android als iOS. De app is beschikbaar in heel Europa en e rzit materiaal bij voor zowel kinderen als volwassenen.

Jeugd

Op de webpagina www.jeugdbieb.nl vind je boeken, kleurplaten, lesmateriaal en nog veel meer in de Oekraïense taal. En op www.noordhoff.nl staat allerlei Oekraïens lesmateriaal voor basis- en middelbare scholieren dat is goedgekeurd door het Oekraïense ministerie van Onderwijs.

Assortiment

De Forumbibliotheken hebben hun collectie uitgebreid met verschillende producten die in het thema staan van Oekraïne of die in de Oekraïnse taal zijn geschreven of ingesproken. Ook is er in het Forum Centrum op Plein 3 de afdeling Lees en Schrijf te vinden. Dit is een uitgebreide collectie boeken die helpen bij het leren van de Nederlandse taal en het inburgeren.

Boeken in de Oekraïense taal

Tove Jansson

Krajina Mumi-troliv : Knyha treja

 • Ronaldo, Cristiano
 • Biografieën

Guillem Balagué

Ronaldu

 • Bloggen
 • Verliefdheid
 • Sociale media

Zoe Sugg

Divcyna onlajn : solo

Ana Punset

Klub cervonych kediv

 • Vakanties
 • Emoties
 • Familie

Megan McDonald

Dzudi Mudi j NEnudne lito

 • Geheimen
 • Haken
 • Emoties

Megan McDonald

Dzudi Mudi – marsijanka

 • Zoektochten
 • Verdwijningen
 • Magie

Thomas Taylor

Malamander

Erwin Moser

Manuel' i Didi : velyka knyha malen'kich mysacych pryhod

De Nederlandse taal leren

Het leren van de taal is een goede manier om vertrouwd te raken met het land waar je voor kortere of langere tijd woont. Bij het Forum kun je op verschillende niveaus Nederlandse les volgen. Met de taalcursus krijg je les van gecertificeerde docenten. Tijdens de lessen leer je de grammaticale structuur van de taal kennen. Ook is er veel aandacht voor praktische toepassingen zoals spreken en schrijven.

Bij de de Conversation courses kun je op een ontspannen manier oefenen met het spreken van Nederlands. Je praat in een kleine groep over zaken uit het nieuws en ervaringen in Nederland. De begeleiders zijn Nt2-docenten van het Forum. Ze kunnen ingaan op vragen over de taal en ook feedback geven.

Ook heeft elke Forumbibliotheek zijn eigen Taalcafé dit is is een gezellige plek waar mensen elkaar helpen met de Nederlandse taal. Het gaat vooral om het spreken van de taal. Medewerkers zijn aanwezig om te helpen.

Tips

Begeleiders, coördinatoren en taalvrijwilligers hebben op de website www.oefenen.nl hun Nederlandse taal-tips op een rij gezet. Zodat je mensen uit Oekraïne, maar ook Syrië, Jemen, Eritrea, Afghanistan of waar ook ter wereld zo snel mogelijk kan helpen met het leren van de Nederlandse taal.