Raak mij aan! Touch me!

Prijzencircus voor Forum Groningen

Genomineerd voor internationale Public Library of the Year Award

5 juli 2021

Forum Groningen is genomineerd voor de belangrijkste internationale bibliotheekprijs: de Public Library of the Year Award. Eerdere winnaars van deze prestigieuze prijs waren onder andere de Oodi Helsinki Central Library in Finland en Dokk1 in Aarhus, Denemarken.

De jury schaart Forum Groningen onder de vijf beste bibliotheken van de wereld. Naast Forum Groningen zijn de vier andere bibliotheken: Marrickville Library in Australië, Deichman Bjørvika Oslo Public Library in Noorwegen, Het Predikheren in België en Ningbo New Library in China.
Forum Groningen wordt geroemd om de multifunctionele invulling, de koppeling met de andere functies en de innovatieve en speelse manier waarop bezoekers in het gebouw worden verleid.

De prijsuitreiking van de Public Library of the Year Award vindt plaats tijdens het internationale bibliotheekcongres (online) van 17 tot en met 19 augustus.

Foto: Jasper van Gangelen

Forum derde bij prestigieuze AIT Award 2020

11 februari 2021

De jaarlijkse AIT-Award is één van de grootste competities ter wereld is op gebied van architectuur en interieurontwerp. In totaal waren 943 projecten uit 47 landen uit alle windstreken geregistreerd in 14 categorieën. Uit al die inzendingen is Forum Groningen derde geworden in de categorie Public Buildings/ Culture.

Uit het juryrapport: 'It is never easy to build large new structures in historic city centers. Nevertheless, NL Architects have boldly ventured to this almost impossible task. They intelligently analyzed the required multifunctional building program and developed a new cultural typology from this: the 'cultural department store'. A place where visitors can browse its endless interior landscape while enjoying the view of the city. (...) The design and programming of the building show the great courage and perseverance of its inventors. And it could very well set the standard for all future 'cultural department stores.'

Foto: Wendy Bruins

Forum Groningen is Beste Gebouw 2020!

23 oktober 2020

BAM! Forum Groningen mag de titel Beste Gebouw 2020 dragen. Dit fantastische nieuws werd op 22 oktober bekendgemaakt tijdens een feestelijke livestream vanuit Rotterdam, georganiseerd door de Beroepsvereniging van Nederlandse Architecten (BNA).

'Onvoorstelbaar wat architectonisch tot stand is gekomen in het hart van een stad, op een moeilijke locatie', aldus de jury.

Architectenweb Awards: Publiek Gebouw van het jaar!

28 oktober 2020

We zijn nog niet bekomen van de prijzenregen van de laatste weken of we worden verrast met alwéér een prijs. Het Forum is op 28 oktober uitgeroepen tot de winnaar in de categorie 'Publiek Gebouw' bij de Architectenweb Awards 2020.

Ook deze jury roemt de rol die het Forum speelt in de binnenstad, voor de stadjers en andere bezoekers, en heeft hoge waardering voor de kwaliteit van de binnenruimte die plaats biedt aan de verschillende functies en de vele bezoekers. 'Mindblowing', aldus de jury. FIJN!

Dutch Design Award in categorie 'habitat'

20 oktober 2020

Tijdens de Dutch Design Week 2020, won het Forum een Dutch Design Award in de categorie habitat. De mensen van de deMunnik-deJong-Steinhauser en NL Architects vielen in de prijzen met hun ontwerp voor het Forum.

'Het is NL Architects, deMunnik-deJong-Steinhauser en de gemeente gelukt steeds het doel scherp voor ogen gehouden: het Forum als een verbindende ontmoetingsplek voor de Groningers.' aldus de jury.

 

Bijna de Beste bibliotheek van Nederland

3 november 2020

Vijf instellingen in Nederland, waaronder Forum Groningen, waren kanshebber voor de titel Beste Bibliotheek van Nederland 2020. De LocHal in Tilburg wist de meeste publieksstemmen te winnen en was daarmee de winnaar van 2020. De vakjury was echter unaniem enthousiast over Forum Groningen als 'bibliotheek van de toekomst':

'In het Forum in Groningen waan je je in een grote Scandinavische stad. De bibliotheek maakt onderdeel uit van het gebouw en is er – ook qua management – volledig mee verweven. Hier is daadwerkelijk sprake van een vorm van samenwerking die elkaar over en weer versterkt. ‘Bibliotheek van de toekomst’ is een citaat uit het juryberaad. De vele jonge mensen, zowel onder de bezoekers als het personeel, zorgen voor een bruisende uitstraling.'

 

Kunst+Techniek-prijs voor Wervel in parkeergarage

19 november 2020

Voor haar weergaloos en dynamische videosculptuur in de parkeergarage onder het Forum won Nicky Assmann de Kunst+Techniek-prijs 2020.

De jury is vooral onder de indruk van de schoonheid van het werk van Nicky Assmann en hoe ze met behulp van technologie meeslepende zintuigelijke ervaringen weet te creëren die de toeschouwer betoveren en verwonderen.

Groninger Architectuurprijs 2020

18 september 2020

Wethouder Roeland van der Schaaf reikte op vrijdag 18 september de Groninger Architectuurprijs 2020 uit op ons dakterras. Uit meer dan 40 inzendingen, allemaal gerealiseerd tussen 1 mei 2019 en 1 mei 2020, kwam op 18 september één grote winnaar: wij, het Forum in Groningen! 

De vakjury, de publieksjury en de online stemmers kozen voor dezelfde nummer één. Daar zijn we best trots op!

En alsof dat nog niet genoeg is...

Eerder dit jaar won ons designbureau G2K een European Design Award en een Red Dot Award voor de door hen ontwikkelde Forum-huisstijl.

'The central idea and key identifier of the corporate identity mirror both the iconic shape of the building and the programmatic idea of the centre: a dynamic frame to host different kinds of content.'

6852

Genomineerd voor

Bovenop dit alles is het Forum ook een van de genomineerden voor de European Union Prize for Contemporary Architecture, de Dutch Daylight Award 2020, en staat het op de shortlist voor de Herengracht Industrieprijs.