Raak mij aan! Touch me!

Workshop Fake News

Nepnieuws is overal om ons heen. Wat kun je wel en niet geloven?

In deze workshop leren de leerlingen nepnieuws herkennen en welke trucjes er worden gebruikt om ons te misleiden. Ze gaan zelf aan de slag met het maken van nepnieuws. Door zelf te creëren, leren ze misleiding sneller te herkennen. Wie weet het meest geloofwaardige nepnieuws te maken?

Wat gaan we doen?

Deze workshop laat de leerlingen kennis maken met technieken en trucjes die schuilgaan achter desinformatie én ze gaan zelf nepnieuws maken. Eerst bespreken we voorbeelden uit het alledaagse leven: deepfake filmpjes, posts, tweets, memes, Speld-artikelen en fragmenten uit de avondshow met Arjen Lubach.

Daarna gaan leerlingen zelf aan de slag met het maken van nepnieuws. Gewapend met kranten en een meme-maker app, kiezen ze een nieuwsfoto uit en verzinnen ze daar zelf een andere tekst bij. Of ze kiezen voor het schrijven van een nepnieuws artikel of post voor op social media. Wie weet de grappigste meme of het beste nepnieuws te maken? Als afsluiting bespreken we al het nepnieuws wat leerlingen gemaakt hebben met elkaar. 
 

16380

Voor wie is het?

Voor leerlingen vanaf 2e jaar vmbo, havo, vwo en mbo. 

Voor wie2e jaars leerlingen vmbo, havo, vwo, mbo
WanneerIn overleg, hele schooljaar mogelijk, boek minimaal 3 weken van te voren
WaarForum Groningen, Nieuwe Markt 1
Duur1 uur
Kosten€ 100,- per workshop | maximaal 15 deelnemers
LeerdoelenBeeldgeletterdheid, mediawijsheid, burgerschap

Aanmelden workshop

Film erbij?

Combineer de workshop met een bijpassende filmvoorstelling voor de hele klas. In de film And the King Said, What a Fantastic Machine word je meegenomen in een stroom van beelden – een visuele rollercoaster. Hierin wordt onze verhouding tot de wereld en onszelf onder de loep genomen. Van camera obscura tot aan door IS geregisseerde propagandafilmpjes gepost op de mediakanalen, van fake news tot documentaire opnamen van grote gebeurtenissen. Wat ziet de camera? Hoe willen wij dat de camera ons toont? Hoe onderscheid je echt van nep? Om te begrijpen wat fake news is, is het belangrijk te begrijpen hoe beelden werken. Daarom sluit deze film goed aan bij de Fake News workshop.

Gebruik de onderstaande knop om je aan te melden voor de filmvoorstelling And the King Said, What a Fantastic Machine en de workshop Fake News.

Aanmelden
Film erbij?