Raak mij aan! Touch me!

Workshop Fake News

Nepnieuws is overal om ons heen. Wat kun je wel en niet geloven?

In deze workshop leren de leerlingen nepnieuws herkennen en welke trucjes er worden gebruikt om ons te misleiden. Ze gaan zelf aan de slag met het maken van nepnieuws. Door zelf te creëren, leren ze misleiding sneller te herkennen. Wie weet het meest geloofwaardige nepnieuws te maken?

Wat gaan we doen?

Deze workshop laat de leerlingen kennis maken met technieken en trucjes die schuilgaan achter desinformatie én ze gaan zelf nepnieuws maken. Eerst bespreken we voorbeelden uit het alledaagse leven: deepfake filmpjes, posts, tweets, memes, Speld-artikelen en fragmenten uit de avondshow met Arjen Lubach.

Daarna gaan leerlingen zelf aan de slag met het maken van nepnieuws. Gewapend met kranten en een meme-maker app, kiezen ze een nieuwsfoto uit en verzinnen ze daar zelf een andere tekst bij. Of ze kiezen voor het schrijven van een nepnieuws artikel of post voor op social media. Wie weet de grappigste meme of het beste nepnieuws te maken? Als afsluiting bespreken we al het nepnieuws wat leerlingen gemaakt hebben met elkaar. 
 

11255

Voor wie is het?

Voor leerlingen vanaf 2e jaar vmbo, havo, vwo en mbo. 

Voor wie2e jaars leerlingen vmbo, havo, vwo, mbo
WanneerIn overleg, hele schooljaar mogelijk, boek minimaal 3 weken van te voren
WaarForum Groningen, Nieuwe Markt 1
Duur1 uur
Kosten€ 100,- per workshop | maximaal 15 deelnemers
LeerdoelenBeeldgeletterdheid, mediawijsheid, burgerschap

Aanmelden workshop

Film erbij?

Combineer de workshop met een bijpassende filmvoorstelling voor de hele klas. In de film She Said volg je de journalisten Kantor en Twohey van de New York Times in hun zoektocht naar de waarheid. Het is een eerbetoon aan de onderzoeksjournalistiek en past in de traditie van films als Spotlight, the Post en Dark Waters. Deze film laat zien hoe de journalistiek werkt en doet dat op een interessante en indrukwekkende wijze. Om te begrijpen wat fake news is, is het belangrijk te begrijpen hoe nieuws en de journalistiek werkt. Daarom sluit deze film goed aan bij de Fake News workshop

Gebruik de onderstaande knop om je aan te melden voor de filmvoorstelling She Said en de workshop Fake News.

Aanmelden
Film erbij?