Raak mij aan! Touch me!

Schoolvoorstellingen IDFA

Elk jaar selecteert IDFA de beste documentaires voor het onderwijs

Kom in november naar het Forum en ontdek met je leerlingen creatieve documentaires die inspireren en je aan het denken zetten. Ook dit jaar heeft IDFA een gevarieerd programma samengesteld van documentaires die complexe thema’s bespreekbaar maken, maar er ook voor zorgen dat leerlingen op een genuanceerde manier over maatschappelijke onderwerpen met elkaar in gesprek leren gaan. Daarnaast kunnen de films een aanvulling zijn bij vakken zoals Nederlands, Maatschappijleer en CKV. Bij elke film is gratis lesmateriaal verkrijgbaar voor vo of mbo. Onze Forum filmdocenten verzorgen bij elke voorstelling een nagesprek in de zaal.

10872

Bgirl Badli & Hammoudi’s droom
Thema’s: dromen, ambitie, vluchten, familie
Doelgroep: VO jaar 1 & 2

Shabu
Thema’s: familie, muziek, verantwoordelijkheid
Doelgroep: VO jaar 1 & 2

That’s Wild
Thema’s: natuur, kansenongelijkheid, transformatie
Doelgroep: VO jaar 3 & 4 + MBO

Special: Zorg & Welzijn
Interactief filmprogramma met experts uit het werkveld
Doelgroep: MBO zorg & welzijn

Het Korte Filmblok
Thema’s: documentaire, beeldtaal, vertelvormen
Doelgroep: VO jaar 4 t/m 6 + MBO

Filmbeschrijvingen, scroll naar beneden.

Voor wievmbo, havo, vwo & MBO
Wanneer9 t/m 18 november 2023, datum en tijd in overleg
WaarForum Groningen
DuurDuur van het gekozen filmblok + 15 minuten inleiding & nagesprek
Kosten€ 3,50 per leerling
LeerdoelenBeeldgeletterdheid, actualiteit & samenleving

Meld je aan vóór 8 oktober

Bgirl Badli & Hammoudi’s droom (40 min)

Dit filmblok voor het voortgezet onderwijs bestaat uit de films Bgirl Badli & Hammoudi's droom. Het volledige programma duurt ongeveer 55 minuten; dit is inclusief nagesprek en/of Q&A. Bij beide films wordt lesmateriaal ontwikkeld.

Bgirl Badli (15 min)
Het danst in Mali’s hoofd. Als B-girl gaat ze van battle naar battle in de breakdancewereld, maar ze wil meer. Ze is namelijk van plan om van dans haar leven te maken. Hoewel ze pas veertien is, is ze van school veranderd en verhuisd naar Brussel, waar ze samen met haar zus haar eigen boontjes moet doppen. Ze wil nieuwe technieken leren, maar hoe moet ze haar weg vinden in die andere dansstijlen? En zal haar lichaam haar wel kunnen bijhouden? Ondanks de pijn en het protest van haar lichaam durft ze te dromen en blijft ze dansen.
Filmstil: Bgril Badli

Hammoudi’s droom (25 min)
Mohammed, bijnaam Hammoudi, is veertien jaar oud als hij Syrië ontvlucht. Samen met zijn oudere broer moet hij zijn moeder en zussen achterlaten om aan de lange en zware reis van Syrië naar Europa te beginnen. Tijdens deze gevaarlijke tocht komen ze langs mijnenvelden, wilde dieren en gewelddadige grenswachten. Mohammeds reis lijkt een nachtmerrie, maar ondertussen blijft hij dromen van een toekomst als dokter. Eenmaal in Nederland aangekomen blijkt het moeilijk om de taal te leren. Procedures duren lang. Hammoudi heeft zijn moeder inmiddels al meer dan drie jaar niet gezien. Komt zijn droom uit en mogen zijn moeder en zussen eindelijk naar Nederland komen? Deze film is deels Arabisch gesproken en wordt Nederlands ondertiteld.

Bgirl Badli & Hammoudi’s droom (40 min)

Shabu (75 min)

De veertienjarige Shabu is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij per ongeluk de auto van zijn oma crasht, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft één zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname. Zijn moeder stelt voor dat hij ijsjes gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Shabu bedenkt een oplossing waarbij hij de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zal het hem lukken om zijn familie weer trots te maken?

Shabu (75 min)

That's Wild (60 min)

Het is niet altijd makkelijk om op te groeien in Atlanta, de stad met de grootste inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten. De zestienjarige Clifford probeert de leegte van zijn opgesloten vader te vullen, de dertienjarige Ahmani worstelt met de nasleep van een dakloze jeugd en Nicholas, ook dertien jaar oud, heeft last van depressieve periodes. Wanneer de jongens zich aanmelden voor het naschoolse programma Wilderness Works, zien ze een kans om even aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. Tijdens een avontuurlijke reis door het hart van de wildernis van Colorado, voeren de jongeren niet alleen een harde strijd met de natuur, maar vooral met zichzelf.

That's Wild (60 min)

Special: zorg & welzijn (75 min)

Documentaires kunnen complexe vraagstukken terugbrengen tot de menselijke maat. Daarom organiseert IDFA dit jaar voor studenten Zorg & Welzijn een speciaal programma rondom That's Wild. Vraagstukken waarmee studenten in de richtingen Maatschappelijke Zorg, Pedagogisch Werk en Sociaal Werk in de praktijk zullen worden geconfronteerd, worden aan de hand van de film besproken met experts uit het werkveld. Op deze manier zet het programma studenten aan tot nadenken over de beroepsethiek, het toekomstige werkveld en hoe zij hieraan een eigen bijdrage kunnen leveren.

Het Korte Filmblok (55 min)

In dit programma, dat bestaat uit drie korte documentaires, staat reflectie op de beeldtaal van de films voorop. Door de gevarieerde filmselectie komen leerlingen en studenten in korte tijd in aanraking met verschillende verhalen, stijlen en vertelvormen. Films: Nuisance Bear + Prosopagnosia + Operation Jane Walk

Nuisance Bear (15 min)
Het Canadese Churchill ligt langs de migratieroute van de ijsbeer. De ijsbeer probeert al sjokkend en dolend zijn weg te vinden over het asfalt, langs geparkeerde auto’s, of bonzend op een gesloten poort. Fraai gecomponeerde beelden tonen de spannende hindernisbaan van menselijke activiteit die een beer hier moet afleggen.

Prosopagnosia (11 min)
Steven Fraser heeft prosopagnosie, gezichtsblindheid, waardoor de filmmaker geen gezichten herkent en onthoudt. In deze do-it-yourself-film maakt hij via animatie inzichtelijk wat dit voor hem betekent.

Operation Jane Walk (17 min)
Een schietspel dat zich afspeelt in post-apocalyptisch New York is omgebouwd tot toeristische rondleiding. Wegduikend voor kogels en klauterend over autowrakken volgen we de groepsleider die over de stedenbouwkundige ontwikkeling van de 20e-eeuwse stad vertelt.

Meer activiteiten voor het voortgezet onderwijs? >>

Meer activiteiten voor het voortgezet onderwijs? >>