Raak mij aan! Touch me!

Schoolvoorstellingen IDFA

Elk jaar selecteert IDFA de beste documentaires voor het onderwijs.

Kom in november naar het Forum en verrijk je leerlingen via de jeugddocumentaires van IDFA. Neem hen mee op een ontdekkingstocht naar bijzondere verhalen waarin ze zichzelf kunnen herkennen of waarin ze elkaar juist beter leren kennen en begrijpen. Bij elke film is gratis lesmateriaal verkrijgbaar voor in de klas. Onze Forum filmdocenten verzorgen bij elke voorstelling een nagesprek in de zaal.

10872

1. Radio Felix & Free as a bird

Doelgroep: vanaf groep 6 en SBO
Thema’s: Gezondheid, creativiteit, opgroeien in een bijzondere situatie, familie
 

2. Hertenkoorts & Free as a Bird

Doelgroep: groep 7 en 8
Thema’s: Gezondheid, relatie tussen mens en dier, opgroeien in een bijzondere situatie, familie en je eigen keuzes leren maken
 

3. Hertenkoorts & Radio Felix

Doelgroep: groep 7 & 8
Thema’s: Gezondheid, creativiteit, opgroeien in een bijzondere situatie, familie en je eigen keuzes leren maken.

Voor wie Groep 6 t/m 8
Wanneer 17 t/m 28 november 2021, datum en tijd in overleg
Waar In het Forum
Duur Speelduur film + 15 minuten inleiding en nagesprek
Kosten € 3,00 per leerling 
Leerdoelen Beeldgeletterdheid, actualiteit & samenleving

Meld je aan vóór 8 oktober

Radio Felix (16 min)

Hoe klinkt een volle klas als je zoals Felix bent? Waarom is het onvoorstelbaar dat een lerares dingen opeens anders doet? Hoe laat je een misverstand los, ook al ben je nog zo overtuigd van je gelijk? De Vlaamse Felix heeft een vorm van autisme, en dat betekent dat zijn belevingswereld er anders uitziet en anders klinkt dan die van zijn medemens. Maar hij heeft een slimme manier gevonden om daarmee om te gaan. Voor zijn zelfbedachte programma Radio Felix maakt hij nieuwsitems met thema’s als sport, economie en politiek. Elk behandeld onderwerp is een variant op de voor hem ingewikkelde situaties die hij meemaakt op school, onderweg of thuis.

Free as a bird (15 min)

Ariana (12) danst samen met haar hond, en tevens beste vriend, Mickey door het leven. Helaas ligt er een tijdbom op de loer: twee waardeloze nieren. Als deze nog verder achteruit gaan, moet ze aan de dialyse waarbij ze een slangetje in haar buik krijgt. Dat lijkt Ariana vreselijk want dan kan ze niet meer dansen. Omdat de tijd begint te dringen, besluit ze zelf op zoek te gaan naar een donor middels een online-oproep. Ariana gaat vol goede moed aan de slag. Dat valt nog niet mee want Ariana focust haar camera veel liever op de leuke kanten van het leven. Op Mikey de hond bijvoorbeeld of om te laten zien hoe goed ze dansen. Een liefdevol portret van een jong meisje dat ondanks haar ziekte plezier maakt en (bijna) altijd vrolijk is.

Hertenkoorts (15 min)

In Texas (USA) staat Emily, een getalenteerde cheerleader van acht jaar, voor een grote uitdaging. Ze is het jongste kind in een rasechte jagers familie en de enige van wie er nog geen hertenkop in de woonkamer hangt. Vastberaden om deze lege plaats aan de muur op te vullen, gaat de stoere Emily voor de eerste keer op jacht. Durft zij het aan of laat zij het jagen toch liever aan haar oudere broer over? Hertenkoorts laat op een liefdevolle manier zien hoe het kan zijn om op te groeien op het platteland in de Verenigde Staten en hoe de jonge hoofdpersoon omgaat met tradities en hierin haar eigen standpunt probeert te vinden.

Meer activiteiten voor het primair onderwijs? >>

Meer activiteiten voor het primair onderwijs? >>