Raak mij aan! Touch me!

Een koffer vol film | Gastles film

In deze actieve gastlessen ontdekken de leerlingen samen met de filmdocent alles over filmtaal en erfgoed. De lessen zitten boordevol unieke, historische en hedendaagse korte films uit de collectie van EYE filmmuseum.

 

7930

In de gastlessen van Eye onderzoeken leerlingen film op een actieve manier. Via kijk- en maakopdrachten leren ze beter begrijpen wat ze zien en te verwoorden wat film met ze doet. Ze ontdekken dat film uit verschillende elementen bestaat – zoals verhaal, kleur, geluid en montage – en wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film.

Gastles groep 1 en 2
Wat spannend, een koffer vol film in de klas. Wat zit daar allemaal in? In deze gastles kijken en luisteren de kleuters naar bijzondere en grappige korte films uit de collectie van Eye. Van de nieuwste prijswinnende animatiefilms, tot films van wel 100 jaar oud. Met de spullen uit de koffer nodigt de museumdocent de kleuters uit te reflecteren op de films.

Wat film met je doet
Aan de hand van heldere en speelse opdrachten – zoals acteren, tekenen en dansen – ontdekken de kleuters alles over film én wat film met ze doet. Ze leren dat film bestaat uit losse plaatjes die in beweging komen, dat films vroeger vaak nog geen kleur en geluid hadden én dat films verschillende emoties en gevoelens kunnen oproepen.

Beeldtaal
Leerlingen leren over de werking van beeldtaal en wat ze er zelf mee kunnen. Essentiële vaardigheden in de wereld van nu, waarin we dagelijks heel veel beelden zien en maken.

Filmisch erfgoed
Eye Filmmuseum is de schatbewaarder en het filmgeheugen van Nederland en laat leerlingen met deze gastlessen de waarde en betekenis van filmisch erfgoed.

Lessenreeks
De gastlessen zijn er voor iedere groep van de basisschool. Stap voor stap leren de leerlingen ieder schooljaar meer over film. De vier gastlessen sluiten op elkaar aan, bieden steeds meer verdieping en vormen zo een lessenreeks film.


21e-eeuwse vaardigheden
De onderzoekende en actieve opzet van de lessen maakt dat er veel ruimte is voor 21e-eeuwse vaardigheden als samenwerken, creativiteit, kritisch denken en probleemoplossend werken.


Deze gastlessen zijn ontwikkeld door EYE filmmuseum en worden in de klas gegeven door een Forum Filmdocent.

Voor wie Groep 1, groep 2
Wanneer Datum in overleg
Waar Op school
Duur 60 minuten
Kosten €120,00 per klas
Leerdoelen Filmeducatie, jezelf leren uitdrukken, 21e-eeuwse vaardigheden, cultureel erfgoed

Aanmelden

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on