Raak mij aan! Touch me!

In Uttar Pradesh, een van de meest conservatieve deelstaten van India, wordt een lokale krant gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse, de dalits.

In een land waar journalisten juist tot de elite horen, is dat vrij uniek. De camera volgt de verslaggevers als de krant overstapt naar ‘digitaal’. Ze maken kennis met smartphones en leren filmen voor het gestaag groeiende Youtube-kanaal.

Met een inspirerende doortastendheid krijgen de verslaggevers slachtoffers van stelselmatige verkrachting voor hun microfoon. Maar ze maken ook verhalen over ontbrekend sanitair, slechte wegen of een weggemoffeld schandaal over een illegale mijn. Trots vertellen ze hoe autoriteiten nu eindelijk actie ondernemen – vaak na pogingen tot intimidatie of omkoping, die onverbloemd in beeld worden gebracht.

Door hun werk, dat veelal op kritiek kan rekenen van echtgenoten of familie, beginnen de vrouwen vraagtekens te zetten bij de conventies van de maatschappij waarin ze leven. Hun verhaal bevat een hoopgevend pleidooi voor moed en eigenzinnigheid.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Writing with Fire.

Taal
Hindi gesproken, Engels ondertiteld
Duur
94 min
Land
India
Jaar
2021
Regie
Sushmit Ghosh, Rintu Thomas