Raak mij aan! Touch me!

Onze hormonen spelen bij veel alledaagse zaken een grote rol – vanaf het moment dat we verwekt worden tot de seconde dat we onze laatste adem uitblazen.

Zo regelen ze onze ontwikkeling in de puberteit, zorgen ze voor een succesvolle zwangerschap en zijn ze leidend bij het verouderingsproces. De wetenschappelijke kennis over de manier waarop hormonen hun functie in ons lichaam uitoefenen, is in de afgelopen zeventig jaar enorm toegenomen. Tegelijkertijd zijn veel inzichten onderbelicht gebleven, zoals de grote invloed van onze darmbacteriën op onze hormoonhuishouding, de ontwikkelingen die het vrouwelijk lichaam doormaakt tijdens de overgang en de afname van mannelijke hormonen tijdens de andropauze.

Waarom reageren we zo heftig op een spannende situatie? Hoe komt het dat mannen en vrouwen als ze ouder worden meer op elkaar gaan lijken? En waarom hebben oudere mensen meer behoefte aan zout eten?

In het fascinerende boek Wij zijn onze hormonen, waartoe Max Nieuwdorp werd geïnspireerd door het dagelijkse contact met zijn patiënten, wordt de macht van onze hormonen op alle vlakken en in alle levensfasen toegankelijk en uitgebreid beschreven.

Wij zijn onze hormonen

Op zondag 15 januari is schrijver en hoogleraar endocrinologie Max Nieuwdorp te gast in het Forum. Jetse Goris zal hem spreken over zijn boek Wij zijn onze hormonen.

Max Nieuwdorp

Max Nieuwdorp (1977) is internist-endocrinoloog, hoogleraar en afdelingshoofd bij het Amsterdam UMC. Tevens werkte hij als visiting scientist aan de University of California San Diego in de Verenigde Staten. Zijn huidige onderzoek richt zich op het snijvlak van de rol van hormonen, de darmen en hun bewoners en de menselijke gezondheid.
 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Wij zijn onze hormonen.

Leestips

  • Hormonen
Max Nieuwdorp,
Wij zijn onze hormonen [Boek]
  • Gedragsleer ; Sociale psychologie
Sam Sommers, Henny Corver ; Pon Ruiter
Wij zijn onze omgeving [Boek] : hoe situaties ons gedrag beïnvloeden
  • Gedragsleer ; Sociale psychologie
Carina Wiekens,
Beïnvloeden en veranderen van gedrag [Boek]
  • Kunst ; psychologische aspecten ; Levenskunst
Henk Smeijsters, Geertje Dekkers
Hoe kunst bijdraagt aan een emotioneel gezond leven [Boek]

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >