Raak mij aan! Touch me!

Opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punk bands de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië creëren.

Het zijn huiveringwekkende beelden; aanhangers van het National Front, getooid met nazisymbolen, die massaal door de straten marcheren. Eric Clapton en Rod Stewart die hiervoor hun steun uitspreken. Een jonge David Bowie die zegt dat ‘Britain’ toe is aan een fascistische leider.

Het zijn deze uitspraken die de trigger zijn voor een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten om een tegenbeweging te beginnen. Vanuit een drukkerij verspreiden ze vlugschriften en organiseren ze concerten. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt.

White Riot is een film vol energie en waar je energie van krijgt. De muziek is glorieus, The Clash, Sham 69, x-Ray Spex, Tom Robinson, maar ook de maar kort bestaande Aziatische punkband Alien Kulture dragen de Rock Against Racism beweging.

De titel White Riot verwijst naar de eerste single van The Clash. In de film staat het symbool voor hoe muziek de wereld verandert. Rubika Shah, bekend van eerdere documentaires over David Bowie en Spike Lee, gaf de film prachtig vorm in de stijl van de fanzines van toen.

Een meeslepende terugblik op een fascinerende tijd, verbijsterend in hoe actueel de film voelt en bijzonder inspirerend. Het is Woodstock meets the March on Washington, in Engelse punkstijl.

Q&A IN-EDIT On Tour | wo 16 sep

Muziekdocumentairefestival IN-EDIT moest worden uitgesteld vanwege corona, maar laat het hoofd niet hangen en organiseert dit najaar speciale voorstellingen door het hele land. En ook bij het Forum!

Samen met IN-EDIT presenteren we op woensdag 16 september een voorstelling van White Riot, met na afloop een vooraf opgenomen Q&A met regisseur Rubika Shah. De Q&A is Engels gesproken.

"Frisse terugblik op muzikaal antiracisme"
de Volkskrant 6470
"Een slimme, pittige debuutfilm"
The Guardian 6471

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor White Riot.

Deze film is ook in onze onlinezaal te zien

Bekijken >
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld,Engels
Duur
80 min
Kijkwijzer
Acteurs
Red Saunders, Dennis Bovell, Mykaell Riley
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2019
Regie
Rubika Shah

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on