Raak mij aan! Touch me!

Gaspar Noé (Irréversible, Climax) verrast met dit intieme drama in split screen over een oude schrijver en zijn dementerende echtgenote.

Noé draagt zijn nieuwe film op aan alle mensen ‘wier hersenen het sneller zullen laten afweten dan hun hart’. In Vortex laat hij het verscheurende, isolerende effect van dementie op een bijzonder inventieve manier zien. In split screen volgen we een naamloos ouder koppel. De man – een rol van de Italiaanse cultregisseur Dario Argento (Suspiria) – werkt aan een boek over de relatie tussen dromen en films. Daarnaast zorgt hij voor zijn dementerende vrouw, vertolkt door de Franse filmlegende Françoise Lebrun, een actrice die in het verleden met onder meer Marguerite Duras en Jean Eustache werkte.

Gaspar Noé vestigde zijn reputatie met een reeks choquerende films vol seks, drugs en geweld (Irréversible, Climax), maar toont zich in Vortex opeens van een ingetogen en ontroerende kant. Zelf keek Noé de dood in de ogen toen hij een paar jaar geleden een hersenbloeding kreeg. Die ervaring lag aan de basis van Vortex, een film die doordrongen is van de angst voor dementie en het einde van het leven.

"A work of wintry maturity, and real compassion"
The Guardian 13001
"Veruit de meest ontroerende film uit Noé's carrière"
De Morgen 13000
"Het echte drama is voorbij de kaders in het beeld"
NRC 12999

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Vortex.

Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
142 min
Kijkwijzer
Acteurs
Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz, Kylian Dheret
Land
Frankrijk,België,Monaco
Jaar
2021
Regie
Gaspar Noé

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >