Raak mij aan! Touch me!

De strijd van een bejaard echtpaar tegen de meedogenloze natuur op een hoogvlakte in Zuid-Amerika krijgt een grandioze cinematografische vertaling. Een debuut om van te duizelen (en niet alleen wegens de ijle lucht).

Een vlekje in het hoogland van Bolivia, ruim 3000 meter boven de zeespiegel. De jongeren zijn er weggetrokken. Virginio en Sisa zijn een van de bejaarde koppels die er zijn achtergebleven. Ze spreken Quechua (de taal van de Inca’s), althans op de zeldzame ogenblikken dát ze praten. Ze hoeden lama’s, maar het is een raadsel wat de beesten eten, want door de aanhoudende droogte is het land er onvruchtbaar. Maar ze zijn te koppig – vooral Virginio is eigenwijs – om naar de stad te verkassen, zelfs niet als een kleinzoon er zich mee komt bemoeien. 
 
Geholpen door de ruwe schoonheid van de Altiplano vat de debuterende regisseur Alejandro Loayza Grisi hun krachtmeting met de natuur in werkelijk adembenemende beelden – hij kan noch wil zijn verleden als fotograaf verdoezelen. Het koppel wordt vertolkt door twee dorpsbewoners die pas na lang aandringen in Utama wilden spelen.


 

"Een weemoedig-meditatief portret"
VPRO Cinema 14988
"In al zijn eenvoud weet de film juist diep te raken"
de Volkskrant 14987
"Beeldschoon docudrama"
Trouw 14991

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Utama.

Taal
Spaans,Quechua
Duur
87 min
Kijkwijzer
Acteurs
José Calcina, Candelaria Quispe, Luisa Quispe
Land
Bolivia
Jaar
2022
Regie
Alejandro Loayza Grisi

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >