Raak mij aan! Touch me!

“Als je weggaat, moet je dood”.

Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Undine is historica en gids, gespecialiseerd in de stadsontwikkeling van Berlijn. Tijdens haar werk valt ze halsoverkop voor beroepsduiker Christoph, nadat ze samen door een merkwaardig ongeluk tussen de scherven en de vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen.

Achter het liefdesverhaal gaat echter een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf. Zij moet haar geliefde vermoorden, wanneer ze door hem verlaten wordt. Christoph begint te beseffen dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen.

Met dit moderne sprookje herinterpreteert de gelauwerde Christian Petzold (Barbara, Transit) – een van de belangrijkste regisseurs van de Berlijnse School - op een fascinerende manier de mythe van de waternimf Undine. Het Duits-Franse drama met hoofdrollen voor Paula Beer (Werk ohne Autor, Transit), Franz Rogowski (Victoria, Transit), Jacob Matschenz (Werk ohne Autor, Die Welle) was te zien in de officiële competitie van het Filmfestival van Berlijn. Undine won de Fipresci prijs en Paula Beer won de Zilveren Beer voor haar rol als Undine.

Hoe lees ik een film? | Wo 30 jun

Wat is de functie van de titel van een film? Welke cameraperspectieven worden gebruikt, en waarom? Wat kunnen we ‘tussen de regels door’ uit een dialoog halen? En welke metaforen vinden we terug in het verhaal? Deze en andere vragen stelt Lidewijde Paris in het programma Hoe lees ik een film?. Met onze boekenhoofden letten we op elementen uit de romananalyse zoals perspectief, motieven, herhalingen, symbolen of vertraging en versnelling.

Lidewijde Paris geeft een korte inleiding met kijktips bij deze Hoe lees ik een film-voorstelling. Na afloop van de film is er een nagesprek.

Meer info over deze serie

"Eigenzinnige sprookjesbewerking"
Volkskrant 8137
"Heerlijk onvoorspelbaar"
AD 8138
"Prikkelend en vermakelijk"
Trouw 8136

Agenda

Zaterdag 26 juni
16:30 tot 18:12
Rabo Studio
€ 11,00
Zondag 27 juni
17:00 tot 18:42
Camera 4
€ 11,00
Maandag 28 juni
21:00 tot 22:42
Rabo Studio
€ 11,00
Woensdag 30 juni
19:00 tot 21:20
Hoe lees ik een film?-editie
Camera 5
€ 11,00
Taal
Duits gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
90 min
Kijkwijzer
Acteurs
Paula Beer, Franz Rogowski
Land
Duitsland,Frankrijk
Jaar
2020
Regie
Christian Petzold

Misschien vind je dit ook leuk

Petite Fille Petite Fille

Petite Fille

Sasha droomt ervan een meisje te mogen zijn

vrijdag 25 juni 16:20 tot 17:55
Nomadland Nomadland

Nomadland

'Diep ontroerende roadmovie' ★★★★★ Trouw

vrijdag 25 juni 16:10 tot 18:08
Ammonite Ammonite

Ammonite

Ondanks hun verschillen vinden Mary en Charlotte liefde bij elkaar

vrijdag 25 juni 11:00 tot 13:08

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on