Raak mij aan! Touch me!

In vier uiteenlopende verhalen laat Mohammad Rasoulof (A Man Of Integrity) de menselijke gevolgen van het Iraanse doodstrafsysteem zien.

Elke maatschappij die de doodstraf oplegt, heeft mensen nodig om andere mensen te doden. In There is No Evil worden de verhalen van vier van deze mensen verteld. Heshmat is een voorbeeldige echtgenoot en vader, maar niemand weet waar hij elke ochtend naartoe gaat. Pouya, een jonge dienstplichtige, kan zich er niet toe brengen om zijn orders op te volgen. De jonge soldaat Javad heeft drie dagen verlof en is van plan zijn geliefde ten huwelijk te vragen, maar raakt verstrikt in een moreel dilemma. Bahram heeft besloten zijn nichtje eindelijk de waarheid over zijn verleden te onthullen.

Mohammad Rasoulof (Manuscripts Don’t Burn) is naast Jafar Panahi een van de prominentste filmmakers van Iran. Zijn nieuwste film There is No Evil is een virtuoos vierluik over mensen die in Iran de doodstraf moeten uitvoeren, en de psychologische impact daarvan. In de film stelt Rasoulof de vraag of individuele vrijheid bestaat binnen een despotisch regime.

Net als zijn collega Jafar Panahi heeft Rasoulof een werkverbod van de Iraanse overheid aan zijn broek wegens de verspreiding van propaganda tegen het regime. Tevens is zijn paspoort in beslag genomen. Rasoulof legt zich echter niet bij de situatie neer en blijft clandestien films maken. In de week nadat hij de hoofdprijs van het filmfestival in Berlijn had gewonnen, werd Rasoulof door de Iraanse autoriteiten opgeroepen om een celstraf van een jaar uit te zitten. Diverse internationale filmfestivals en filminstellingen hebben de Iraanse autoriteiten opgeroepen om alle aanklachten tegen de regisseur in te trekken.

Laatste Nieuws

Op 8 juli werden de Iraanse Mohammad Rasoulof, winnaar op de Berlinale van 2020 met There is No Evil, en zijn collega Mostafa Al-Ahmad gearresteerd, zo meldt De Filmkrant. Ze zijn afgevoerd naar een onbekende locatie, zo stelden hun producenten via Twitter. Drie dagen later werd ook regisseur Jafar Panahi, de vader van Panah Panahi, regisseur van Hit The Road gearresteerd. De arrestaties passen binnen een voortdurende terreurcampagne van de Iraanse machthebbers; zij zitten deze filmmakers al jaren dwars onder het mom van 'propaganda tegen het systeem'. Zo zaten Rasoulof en Panahi in 2010 ook al een jaar opgesloten in hun eigen huis. Reden toen was Rasoulofs plan om een film te maken over de protesten van de Groene Beweging, maar officieel luidde de aanklacht ‘filmen zonder vergunning’. Reizen naar het buitenland is hen ook al jaren verboden. In 2019 werd Rasoulof veroordeeld tot een jaar gevangenis, waarna hij toch nog There is No Evil wist af te ronden. De filmmaker ging tegen de uitspraak in beroep en door de coronacrisis loopt dat beroep nog altijd.
 

"Messcherpe Iraanse moraalvertellingen"
NRC 11974
"Virtuoos vierluik van Iraanse Gouden Beer-winnaar Rasoulof"
VPRO Cinema 11973
"Passionate plea against Iran’s soul-poisoning executions"
The Guardian 11972

Agenda

Zondag 14 augustus
13:15 tot 15:56
Camera 2
€ 11,00
Maandag 15 augustus
20:00 tot 22:41
Camera 3 Deluxe
€ 14,00
Dinsdag 16 augustus
15:30 tot 18:11
Camera 2
€ 11,00
19:30 tot 22:11
Camera 3 Deluxe
€ 14,00
Woensdag 17 augustus
13:00 tot 15:41
Camera 2
€ 11,00
20:45 tot 23:26
Camera 5
€ 11,00
Taal
Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
151 min
Kijkwijzer
Acteurs
Ehsan Mirhosseini, Shaghayegh Shoorian
Land
Iran
Jaar
2020
Regie
Mohammad Rasoulof

Misschien vind je dit ook leuk

A Parked Life A Parked Life

A Parked Life

Over het nomadische leven van een Oost-Europese vrachtwagenchauffeur.

Premièredatum donderdag 18 augustus
Clara Sola Clara Sola

Clara Sola

Tussen de dieren en de omringende natuur is de veertigjarige Clara volkomen in haar element

zondag 14 augustus 16:00 tot 17:56
Maternal Maternal

Maternal

Een wereld waarin twee vormen van moederschap - de alleenstaande moeder en de heilige moeder - botsen.

zondag 14 augustus 16:45 tot 18:26

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >