Raak mij aan! Touch me!

De jaren 80. Julie (Honor Swinton Byrne) is een jonge filmstudente van goede komaf die een documentaire wil maken over het leven van een jongen uit een arm milieu.

Op zekere dag verschijnt er een zelfverzekerde man, Anthony (Tom Burke), in haar leven door wie ze al snel gefascineerd raakt, hoewel zijn gedrag ook argwaan oproept. Zelfs wanneer ze zijn duistere geheim leert kennen, is dat nog geen reden de relatie te verbreken. The Souvenir, gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de regisseuse, onderscheidt zich van andere films over giftige relaties doordat in de regie elk cliché, elke voorspelbare confrontatie uit de weg wordt gegaan.

Hoofdrolspeelster Swinton Byrne is niet alleen in de film, maar ook in werkelijkheid de dochter van actrice Tilda Swinton. Joanna Hogg zit haar personages graag dicht op de huid. Een gevolg van haar liefde voor statische beeldvoering, lange opnames en protagonisten met een beklemmende binnen- en buitenwereld. De Britse cineaste bestudeerde zo eerder al enkele fictieve personages maar nu zet ze voor het eerst zichzelf te kijk in dit sobere (zelf)portret over de 25-jarige Julie.

Net als Hogg studeert dit rijkeluiskindje film en betrekt het in de jaren 1980 een flat in Londen (een replica van Hogg’s toenmalige stulpje) waar ze tussen de liederlijke fuiven door bezeten raakt door de arbeidersklasse. Als Anthony haar erop wijst dat die fascinatie misplaatst is, smelt ze voor deze eigenwijze dandy. ‘Een sociaal-realistische film over posh people’, noemde The Guardian het. En: ‘Een hedendaags antwoord op Antonioni en Visconti.’

"Een film die voortdurend van vorm, stijl en sfeer verandert, zonder dat het gefragmenteerd voelt"
de Volkskrant 5754

Agenda

Zondag 5 juli
19:00 tot 21:10
Camera 2
€ 10,50
Woensdag 8 juli
16:00 tot 18:10
Camera 2
€ 10,50
Zaterdag 11 juli
12:15 tot 14:25
Camera 2
€ 10,50
Taal
Engels gesproken,Nederlands ondertiteld
Duur
119 min
Acteurs
Honor Swinton Byrne, Tom BurkeTilda Swinton
Land
Verenigd Koninkrijk,Verenigde Staten
Jaar
2019
Regie
Joanna Hogg

Previously Unreleased

Ze haalden wel de selecties van prominente internationale festivals en wonnen prijzen, maar bereikten nooit de Nederlandse bioscopen - het overkomt zowel gevestigde filmmakers als veelbelovende debutanten. In samenwerking met Eye Filmmuseum maken we aan die onrechtvaardigheid een eind door een aantal bijzondere films naar Groningen te halen!

Previously Unreleased

Misschien vind je dit ook leuk

Blanco en blanco Blanco en blanco

Blanco en blanco

Fotograaf is ooggetuige van genocide

zondag 9 augustus 19:00 tot 20:40
Duelles Duelles

Duelles

Het leven van twee hartsvriendinnen wordt ruw verstoord

zondag 19 juli 19:00 tot 20:43
One Day One Day

One Day

Anna voelt dat ze alles aan het verliezen is

zondag 23 augustus 19:00 tot 20:49

Voorbereiden op je filmbezoek >

Voorbereiden op je filmbezoek >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on