Raak mij aan! Touch me!

In 2014 wordt journalist Elías Barahona opgeroepen als getuige in een rechtszaak, waarin de politiek verantwoordelijken voor de mensenrechtenschendingen tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog (1960-1996) worden aangeklaagd.

Midden jaren zeventig infiltreerde Barahona als persofficier bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Barahona, ‘de mol’ uit de titel, slaagde er met zijn daar opgedane kennis in vele mensenlevens te redden. Zo raakte Barahona’s levensloop voorgoed verbonden met een pijnlijk, vaak verzwegen stuk Guatemalteekse geschiedenis.

Als Barahona snel na zijn getuigenis overlijdt, blijft Anaïs Taracena werken aan dit filmportret. Ze spreekt naasten en collega’s, die soms jarenlang niets wisten van zijn spionageactiviteiten en alsnog de heldenmoed roemen van een man die ze als ‘overloper’ hadden weggezet.

Ook duikt ze in de archieven, waar gewerkt wordt aan de restauratie van oude televisieopnames die aan de vernietigingsdrang van het regime ontkwamen. Als een complexe puzzel biedt dit zorgvuldige filmonderzoek een blik in het hart van een strijdbare burger en in het politieke systeem van toen.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor The Silence of the Mole.

Taal
Spaans gesproken, Engels ondertiteld
Duur
92 min
Land
Guatemala
Jaar
2021
Regie
Anaïs Taracena