Raak mij aan! Touch me!

In de 19e eeuw wordt de Schotse Ada (Holly Hunter) naar de geïsoleerde westkust van Nieuw-Zeeland gestuurd om te trouwen met een gevoelloze kolonist (Sam Neill).

Ada, die kan niet kan praten, arriveert samen met haar jonge dochter (Anna Paquin) en een piano, haar surrogaatstem. Tegen de achtergrond van ruige bossen en kusten ontspint zich een onverwachte en diep sensuele relatie met een andere vreemdeling (een zwaar getatoeëerde Harvey Keitel). De teruggetrokken Ada heeft nooit haar verlangens kunnen uiten, maar kan nu eindelijk op zoek naar de keuzevrijheid en het geluk dat haar tot nu toe is ontzegd.

Hunter en de jonge Paquin ontvingen beiden een Oscar voor hun krachtige acteerprestatie. De betoverende pianomuziek is van Michael Nyman. Al in haar vroegste werken, waaronder haar gewaagde film over twee heel verschillende zussen Sweetie en haar intrigerende biopic van auteur Janet Frame in An Angel at My Table, heeft regisseur Jane Campion het leven van vrouwen op andere manieren verbeeld dan tot dan toe gebruikelijk was. Met The Piano maakte ze een ware klassieker waarvoor de 'female gaze' is uitgevonden.

In dit grootse liefdesverhaal herwint een vrouw de zeggenschap over haar eigen leven. Het is de derde speelfilm en hiermee werd Jane Campion de enige vrouwelijke regisseur die in Cannes de Gouden Palm won. De BBC Culture Poll verkoos The Piano tot beste film ooit gemaakt door een vrouwelijke filmmaker. The Piano won ook drie Oscars en een Golden Globe. Digitale restauratie onder supervisie van Jane Campion.

"Buitengewone beelden en enigma's"
The Guardian 6078
Taal
Engels en Maori gesproken, Nederlands ondertiteld,
Duur
121 min
Kijkwijzer
Acteurs
Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill
Land
Nieuw-Zeeland,Australië,Frankrijk
Jaar
1993
Regie
Jane Campion

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on