Raak mij aan! Touch me!

In The Photograph ontketent één foto een wervelwind van bijzondere verhalen.

Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus.

De Jesus vertrekt met een duidelijke missie naar New York: achterhalen welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto die hij van zijn grootvader, Juan de Jesus, heeft. Een zwart-wit portret van een trotse man in een wit tropenpak, een echte heer anno 1920. Belangrijk detail: Juan de Jesus was een zwarte man. Fotograaf James Van Der Zee (1886-1983) legde deze tijdsgeest vast in tienduizenden foto’s. Hij bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: van hun beste kant, in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren.

The Photograph maakt zichtbaar welke revolutie Van Der Zee’s werk ontketende en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft. Van hedendaagse fotografen als Jamel Shabazz, die zich door Van Der Zee laten inspireren, tot de bittere strijd van activisten tegen de gentrificatie van de wijk die nog altijd symbool staat voor black pride en zwarte cultuur.

"Laat zich meesleuren door de geest van Harlem"
de Volkskrant 9397
"Alsof je ronddwaalt in Harlem"
NRC 9398

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor The Photograph.

Deze film is ook in onze onlinezaal te zien

Bekijk online
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
95 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2020
Regie
Sherman De Jesus

Docs

Iedere woensdagdavond (oké, eigenlijk nog vaker): intrigerende, soms verontrustende en altijd interessante documentaires

Docs

Misschien vind je dit ook leuk

Dear White Groningen Dear White Groningen

Dear White Groningen

Hoe ziet racisme in Groningen eruit?

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >