Raak mij aan! Touch me!

Scènes rond een oudere, eenzame vrouw in de vreemdste situaties. Meesterwerk huppelend tussen surrealisme en cinema vérité.

Judit Eleks speelfilmdebuut The Lady from Constantinople bevat nauwelijks een verhaal. We brengen gewoon wat tijd door met een eenzame oudere vrouw die verhuist en door de stad dwaalt. En toch wat een rijke film is dit, als ze telkens weer in vreemde, ongemakkelijke en zelfs surrealistische situaties belandt, zoals een begrafenis op een dak en een spontaan feest met wildvreemden.

Elek draaide grote delen op straten en andere plekken, tussen nietsvermoedende mensen die door de legendarische actrice Kiss Manyi bij de film werden betrokken, bijvoorbeeld door commentaar te geven op dingen die ze zeiden. Het extra vérité-gehalte komt op het conto van handheld camera-genie Elemér Ragályi, die niet veel later met zijn sobere, krachtige stijl prachtig werk zou leveren voor István Gaáls poëtische onderzoek naar het functioneren van dictatoriale structuren, Magasiskola (1970), en György Szomjas’ romantische, revolutionaire steppewestern, Talpuk alatt fütyül a szél (1975). Een openbaring!

Let op: deze film is Engels ondertiteld.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor The Lady from Constantinople.

Taal
Hongaars gesproken, Engels ondertiteld
Duur
76 min
Jaar
1969
Regie
Judit Elek

IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam, maar dan in Groningen!

Wo 1 t/m zo 5 februari

IFFR in Groningen is dé kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de bijzondere titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken.

IFFR in Groningen

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >