Raak mij aan! Touch me!

De enige door een vrouw geregisseerde film noir. En wát voor een.

The Hitch-Hiker, gebaseerd op een krantenbericht is een strakke, dynamische en spannende thriller waarin Roy Collins (Edmond O'Brien) en Gilbert Bowen (Frank Lovejoy) de Mexicaanse grens oversteken voor een vistochtje. Net ten zuiden van Mexicali ontmoeten ze de gestrande Emmett Myers (William Talman), een sadistische psychopaat die meerdere moorden heeft gepleegd, van Illinois tot aan de grens met Californië. Een wanhopige Myers gijzelt de twee mannen en dwingt hen om hem naar Baja mee te nemen om te ontsnappen aan de Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten, met zenuwslopend effect.

Ida Lupino maakte naam als actrice in een aantal klassiek geworden genrefilms (onder andere High Sierra) en debuteerde in 1949 als regisseuse, als enige (!) vrouwelijke filmmaker in Hollywood. Ze ging haar eigen weg als schrijver, producent én regisseur en bouwde aan een zeer onterecht haast vergeten, uniek oeuvre. Gelukkig werd Lupino’s meesterlijke nagelbijter The Hitch-Hiker onlangs gerestaureerd en is hij weer in volle glorie te zien.

Let op: deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Met inleiding | Wo 22 sep

Deze voorstelling wordt ingeleid door Hedwig van Driel. Hedwig is popcultuurjournalist, o.a. voor filmtijdschrift Schokkend Nieuws. Ze buigt zich regelmatig over wat popcultuur ons te vertellen heeft over onze tijd - en, als het gaat om oude films die ze graag kijkt, in het bijzonder over films noir, over de tijd waarin ze gemaakt werden.

Agenda

Woensdag 22 september
21:00 tot 22:30
Met inleiding
Camera 2
€ 11,00
Taal
Engels gesproken, niet ondertiteld
Duur
71 min
Acteurs
Edmond O’Brioen, Frank Lovejoy, William Talman
Land
Verenigde Staten
Jaar
1953
Regie
Ida Lupino

Women Make Film

Sinds het begin van de cinema schrijven, regisseren en produceren vrouwen films. Maar in filmlijstjes en bij prijsuitreikingen vind je ze niet zo vaak. In september 2021 zie je daarom de nieuwe monumentale docuserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema én vertonen we zo’n 25 essentiële, verrassende en plafondbrekende parels van vrouwelijke filmmakers.

In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.

Meer Women Make Film

Beau Travail

Beau Travail

Pure visuele poëzie van Claire Denis.

maandag 27 september 19:00 tot 20:52

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >