Raak mij aan! Touch me!

Ze zijn chauffeur, bezorger of klusser voor Uber, Deliveroo en TaskRabbit, of voeren online taken uit om algoritmes van menselijke kennis te voorzien.

Enkelen van hen komen voorbij in deze toegankelijke, breed opgezette documentaire: de Nigeriaanse Mitchell uit Lagos, die A.I. jobs doet voor Amazon, de steeds minder verdienende, wanhopige Uber-chauffeur Annette uit Californië en de kettingrokende maaltijdbezorger Leila uit Parijs, die opkomt voor een verongelukte collega. In hoog tempo worden hun pijnlijke verhalen over klantbeoordelingen, deactiveringen en moordende werkschema’s afgewisseld met analyses van techjournalisten, deskundigen en ondernemers. Die leggen helder en precies uit hoe de ‘gig economy’ werkt en delen genereus hun soms verbijsterende inzichten.

In The Gig Is Up − vrij vertaald: het spel is uit – wordt met indrukwekkende beelden van duizelingwekkende hoeveelheden afgedankte huurfietsen in China de arrogantie van dit platformkapitalisme geïllustreerd. Zijn er grenzen bereikt of overschreden?

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor The Gig Is Up.

Taal
Diverse talen gesproken, Engels ondertiteld
Duur
90 min
Land
Canada, Frankrijk
Jaar
2021
Regie
Shannon Walsh