Raak mij aan! Touch me!

Een sympathieke terugblik op een toen nog bruisende Sovjet-Unie door Andrei Smirnov, de personificatie van de cinema onder Brezjnev.

Eind jaren zeventig was de maat vol voor Andrei Smirnov, een van de beste en meest begaafde filmauteurs in de Sovjet-sixties. Hij kon niet langer tegen de constante pesterijen van de autoriteiten en verliet de filmwereld. Althans, als regisseur, want hij bleef werkzaam als scenarist en acteur. Maar na 32 jaar keerde hij terug met Žila-byla odna baba (2011), en met The Frenchman lijkt hij terug van nooit weggeweest als filmmaker.

The Frenchman, over de avonturen van een Franse uitwisselingsstudent eind jaren vijftig in Moskou, laat ons op pijnlijke wijze zien wat een geweldige filmgeest en -ziel Smirnov bezit: discreet, ontwikkeld, opgewekt, politiek gedreven, maar nooit dogmatisch – het type publieke intellectueel dat we nu misschien meer dan ooit nodig hebben. Bij deze film lijkt het alsof je, op meerdere manieren, naar een wereld kijkt die verloren is gegaan.

Taal
Russisch gesproken, Engels ondertiteld
Duur
128 min
Land
Rusland
Jaar
2019
Regie
Andrei Smirnov

Meer IFFR-films

The Lighthouse The Lighthouse

The Lighthouse

Vuurtorenwachters op een mysterieus eiland

donderdag 27 februari 21:15 tot 23:14

Hele IFFR-programma >

Hele IFFR-programma >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on