Raak mij aan! Touch me!

Nadat Jean-Dominique Bauby, hoofdredacteur van het Franse modeblad Elle, eind 1995 is getroffen door een beroerte, kan hij alleen zijn linkerooglid nog bewegen.

Een bevallige therapeute met engelengeduld ontwikkelt een methode om te communiceren. Zij dicteert een speciaal alfabet dat begint met de letters die het meest voorkomen in het Frans. Als ze de letter opleest die Bauby bedoelt, knippert hij met zijn oog. Zo schrijft Bauby, letter voor letter, een boek. The Diving Bell and the Butterfly is een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding én een bijtend relaas over isolatie; ontroerend maar niet sentimenteel, wrang maar niet wreed.

Met inleiding door dr Bram Jacobs

In de Marvelous Mind editie van 23 mei 2022 zal neuroloog dr. Bram Jacobs een inleiding geven op The Diving Bell and the Butterfly. Hij geeft uitleg over de aansturing van de motoriek vanuit de hersenen, het belang van de hersenstam daarbij en het locked-in syndroom. Hij bespreekt verder enkele hersenaandoeningen die kunnen leiden tot dit bijzondere en zeldzame neurologische ziektebeeld.

Marvelous Mind

Deze film wordt vertoond in samenwerking met Marvelous Mind, een initiatief van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen.

Agenda

Maandag 23 mei
19:00 tot 21:22
Met inleiding
Camera 2
€ 11,00
Taal
Frans gesproken, nederlands ondertiteld
Duur
112 min
Kijkwijzer
Land
Frankrijk,VS
Jaar
2007
Regie
Julian Schnabel

Misschien vind je dit ook leuk

Downton Abbey: A New Era Downton Abbey: A New Era

Downton Abbey: A New Era

vrijdag 20 mei 11:30 tot 13:46
Les Olympiades Les Olympiades

Les Olympiades

vrijdag 20 mei 21:40 tot 23:34

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >